Frissen Vasból

2021.09.17. 20:00

Darvak költöttek a Rába völgyében – A hódok gátja teremtett kedvező feltételeket

Darvak költöttek a Rába völgyében. Két fiókát nevelt fel a darupár. Több mint száz év óta ez a második bizonyított hazai költése a szürke darunak. A természetvédelemmel foglalkozó szakemberek körében szenzációnak számít a Vas megyei fészkelés.

Gyöngyössy Péter

A daru a magyarság egyik megbecsült ősi nagy testű vadmadara, krúgatása az Alföldön ma is az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek óta erre több mint száz évig nem volt példa – tudjuk meg dr. Németh Csabától az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettesétől.

– 2015-ben először figyelték meg egy darupár költését Magyarországon a Marcal medencéjében. A Hortobágy és a dél-alföldi puszták, Kardoskút környéke a vonuló európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. Az elmúlt húsz évben egyre gyakrabban figyeltek meg a szakemberek a Nyugat-Dunántúlon is vonuló darucsapatokat. Az elmúlt években nyaraló példányok is többször feltűntek a Rába mentén, de költés mindeddig nem volt.

Június végén röpültek el. A megfelelő élőhelyet a hódoknak köszönhetjük. Gyönyörű völgyzárógátat épített a hód, ezért mindig volt víz a területen. A kedvező élőhelyet több fokozottan védett madár is felfedezte. Rendszeresen fordul itt elő a rétisas, a fekete gólya, a vörös és a barna kánya.

Kiemelt képen: A daru a magyarság egyik megbecsült ősi nagy testű vadmadara

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!