Állatvilág

2015.11.18. 14:05

A háton fekvés a bizalom jele - Ön megfigyelte, hogy alszik a kutyája?

Minden kutya személyisége más és más, ezt minden gazdi pontosan tudja. Nem lehet két kutyát összehasonlítani, hiszen mindegyikük egyedi.

Vadas Krisztina

A kutyusok gesztusai akár minden egyednél mást jelenthetnek, de vannak olyan alapsémák, amik alapján következtethetünk arra, hogy kedvencünk milyen személyiségjegyeket hordoz magában. Ilyen például az alvási pozíciójuk is, könnyen eldönthetjük, milyen állapotban van éppen az eb abból, ahogy alszik.

Egy kutya átlagosan 12-18 órát alszik egy nap. A gyakran unatkozó kutyáknál ez akár hosszabb is lehet, mert sokszor unaloműzésként is az alvást választják az ebek. A kutyáknál éppen úgy megkülönböztethetünk két különböző alvási fázist, akárcsak az embereknél. Az SWS (lassú hullámú) alvási fázisban a kutya nyugodtan alszik, de csak felületesen. Az efféle alvás közben lassul az eb szívverése, csökken a vérnyomása. Ebből az állapotból könnyen, feszültség nélkül ébreszthető. Ezzel szemben a REM-fázisban, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is egy sokkal mélyebb alvás kezdődik. Ebben a szakaszban a kutyák is álmodnak, az agy ilyenkor aktív munkát végez, gyakori az intenzív játék vagy a zsákmány üldözése. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy az eb álmában nyüszít, kapálózik. Fontos tudni, hogy a REM-fázisból viszonylag nehezen ébreszthető az állat: ha hirtelen keltjük fel, akkor zavartság, feszültség, nyugtalanság figyelhető meg.

Egy gazdi jól tudja, hogy bármilyen fázisban is legyen éppen kedvence, az alvást egészen elképesztő pozíciókban is képesek művelni. Az alábbiakban a leggyakoribb alvási pozíciókat mutatjuk be, és hogy azok mit mutatnak a kutyus személyiségéből.

Oldalfekvés

A legtöbb kutya ezt választja, ha alvásra kerül a sor, az elején szinte mindig így alszanak el. Az a kutya, amelyik ebben a pozícióban alszik békés, és biztonságban érzi magát, azonban bármikor ugrásra kész.

Superman

Ebben a pózban az ebek nagyon hasonlítanak egy éppen repülő Supermanre. Hason fekszenek, a lábaik pedig kinyújtva előre és hátrafelé néznek. Ha a kutyánk ezt a pozíciót választja, biztosak lehetünk abban, hogy csak felületesen alszik, ugyanis ez a legalkalmasabb arra, hogy a kutya azonnal talpon legyen, amikor a gazdi szólítja. Általában nagyon energikus és mozgásszerető kutyusok szoktak így aludni.

Gombóc

Ha a kutyánk így alszik, szinte csak egy nagy szőrgombócot látunk belőle. A mancsaikat maguk alá gyűrik, a farkukat pedig behúzzák. Ez a pozíció nemcsak nagyon kényelmes, hanem komfortos is, ugyanis így önmagukat is tudják melegíteni. A leggyakrabban a gyengéd, kedves természetű kutyák választják ezt a pózt.

Háton fekvés

Ha a kutyus a hátán alszik, a végtagjai pedig az égbe merednek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk teljes biztonságban érzi magát mellettünk, ez a póz ugyanis az, amiben a legsebezhetőbbek. Az az eb, amelyik így alszik, nagyon magabiztos, és tökéletes a bizalom közte és a gazdi között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!