Állatvilág

2014.08.28. 09:28

Cicatartás tanácsok kezdőknek és haladóknak

Dorombol és dagaszt, ha minden úgy van, ahogyan ő szeretné. Nyávog, karmol, és elviselhetetlenül hisztizik, ha a gazdik nem tesznek a kedvére. (x)

Igen, a cicák valóban önfejű és makacs állatok, de ha mindig értő módon közelítünk feléjük, figyelembe véve a faji sajátságaikat és igényeiket, akkor harmonikus lehet az együttélés ezekkel a független lényekkel. A Fressnapf néhány fontos tanáccsal szeretné a kezdő és haladó cicatartókat hozzásegíteni ahhoz, hogy a macskatartás valóban zökkenőmentes legyen.

A házimacska és a rövid szőrrel rendelkező fajták csak néha igényelnek egy kis átfésülést, vagy a vedlés időszakában nedves ruhás áttörlést az elhullott szőrszálak eltávolítására. Rövidszőrű cicáknál remek szolgálatot tehet egy szőrápoló kesztyű.

Nem így van ez azonban az olyan hosszú szőrrel rendelkező fajtáknál, mint a perzsa, a maine coon, vagy a ragdoll. Náluk minden nap időt kell szakítani egy kis bundaápolásra, hogy a macska jól érezze magát. Nem mindegy azonban, milyen eszközöket használ ehhez. Míg a csomómentes bundához a lekerekített végű kefe ideálisnak bizonyul, addig a csomós szőrt filcbontó fésűvel, vagy aljszőrkiszedő kefével lehet a legjobban karbantartani. A gubancok kibontásához természetesen az is szükséges, hogy a bársonytalpú kedvenc is épp szépítkezős kedvében legyen. Nagyon fontos, hogy már kölyökkorban hozzászoktassuk kedvencünket a napi szintű bundaápoláshoz.

Kedvence minden bizonnyal sok időt tölt otthona falain belül is. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy higiénikus macskaalom álljon rendelkezésére. A Fressnapf.hu ajánlja a nagyobb darabokból álló, szilikagélből vagy kvarchomokból készült termékeket, hiszen ezek akár 3-4 hétig is szolgálják a cica és a gazdi kényelmét. Az ürülék rendszeres eltávolításával a szagoktól sem kell tartani, ha ezt a típust választja.

Csomósodó és nem csomósodú macskaalmok is beszerezhetőek, amelyek kifejezetten jó nedvszívó képességgel rendelkeznek. A szagtalanítás mellett e termékek is gondoskodnak arról, hogy a baktériumok ne szaporodhassanak el a cica toalettjében.

Érdemes már kölyökkorban megtanítani a cicának, hogy mit szabad, és mit nem. Természetesen ez nem olyan könnyű, hiszen a macskák elég önfejűek, és kevésbé idomíthatók, mint a kutyák. Ez azonban nem azt jelenti, hogy örökké mintegy alattvalójaként kellene saját otthonunkban élnünk. Amennyiben az állat olyat tesz, amiről szeretnénk mihamarabb leszoktatni, egy határozott „Nem” bőven elég ahhoz, hogy tudassuk vele akaratunkat. Egy kis spricceléssel is nyomatékot adhatunk nemtetszésünknek.  A kiabálással nem hogy célt nem érünk, de abban is biztosak lehetünk, hogy csak elriasztjuk magunktól a kis kedvencet. A legjobb döntés az, ha jutalmazzuk, ha éppen valami jót csinált. Pozitív megerősítésen alapuló módszerrel a bársonytalpú kis kedvenc elriasztása nélkül tudathatjuk vele, mit tartunk helyesnek. Ilyen pozitív megerősítésen alapuló módszer a klikkerezés, amelynek segítségével kedvencünket még apró trükkökre is megtaníthatjuk.

Segítség a terület megóvásához

Territoriális állat lévén ragaszkodik életteréhez a cica, és nem viseli jól ha oda akár más állatok, akár a megszokottól eltérő emberek belépnek. Mivel a vendégeket és az idegeneket teljesen nem zárhatjuk ki életünkből, így fontos, hogy odafigyeljünk a kisállatra akkor, ha vendég érkezik hozzánk. Remek döntés lehet egy másik helyiségbe tenni a kedvencet, amíg a számára veszélyesnek vélt elemek távoznak. A cicaalomról és az eledelről feltétlenül gondoskodjon, és a nagy beszélgetések közepette is figyeljen arra, hogy rendben van-e minden a négylábúval. Ilyen módon megóvhatja őt a felesleges stressztől, és nyugalmat biztosíthat számára akkor is, ha a körülmények nem ezt indokolnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!