Állatvilág

2014.09.24. 18:30

Dr. Varjú Gábor állatorvos a gazdik legfontosabb teendőiről beszélt

Szombathely - Egy felelős gazdának bizony akadnak tennivalói háziállata körül. Dr. Varjú Gábort, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosát kértük meg, hogy foglalja össze, melyek azok a tennivalók, amelyeket a gazdiknak minden évben kötelező vagy ajánlott megtenni, hogy kutyája hosszú ideig éljen.

Farkas Eszter

Az első és legfontosabb az évente kötelező veszettség elleni védőoltás.

– Ez azt jelenti, hogy az oltás nem lehet régebbi, mint egy év. Ha az oltási könyvben azt látjuk, hogy ez már lejárt, haladéktalanul pótoljuk. A veszettség zoonózis, tehát állatról emberre átterjedő, gyógyíthatatlan betegség. Ezért a szigorú szabályozás. Állatorvosi rendelőkben, vagy éppen állatkórházunkban ezt a vakcinát egész évben megkaphatják a kutyák. Kölyköknél az első oltás veszettség ellen három hónapos kor után kötelező, majd fél év múlva ez megismétlendő, utána jön az évenkénti emlékeztető oltás – mondta el dr. Varjú Gábor állatorvos.

Dr. Varjú Gábor egy shi-tzut vizsgál. Az évenkénti ellenőrzés mellett a veszettség elleni védőoltást is megkapta a kutyus. Fotó: Szendi Péter

– A veszettség elleni oltásnak közegészségügyi jelentősége az elsődleges. A kórokozó egy vírus, ami a veszett állatok harapásával terjed, embert is halálosan betegítheti meg. A veszett állat (például róka) viselkedése megváltozik, egy idő után fokozott ingerlékenység, támadó magatartás, majd bénulások jelentkeznek. A beteg állatok a garatizmok bénulása miatt nem tudnak nyelni, nyálzanak, víziszony alakul ki. A görcsös idegállapot bénulásokba megy át, és a klinikailag megnyilvánuló betegség következetesen halállal végződik. A súlyos következmények miatt a veszettség elleni oltás törvényileg szabályozott – emelte ki az állatorvos.

– Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása jogszabály erejénél fogva kötelező, az az eb tartójának felelőssége, esetleges elmulasztásáért is az eb tartója felelős. A rendelet szerint kötelező minden három hónapos kort elért kutyát beoltatni veszettség ellen, majd ezt hat hónap múlva megismételni. Erre az első két oltásra csak monovalens (csak a veszettség ellen szóló) vakcina használható. Az egy évnél idősebb kutyákat évente egyszer kell oltatni, itt már használható kombinált (a veszettség mellett más ellen is védő) oltás – emelte ki dr. Varjú Gábor.

– A viszonylag jó oltási fegyelemnek, valamint főleg a rókák szájon át történő immunizálásának köszönhetően jelentősen lecsökkent a veszettséges esetek száma. Mégis kérek minden állattartót, figyeljen oda, ne legyen kutyája veszettség elleni oltása egy évnél régebbi, sok kellemetlenséget megelőzhet ezzel. Bár a macskáknál nem kötelező ez az oltás, de legalább annyira indokolt nekik is beadatni, ezért minden cicának ajánljuk. Kötelezően minden kutya az állatorvosi kamara által sorszámozott, központilag nyilvántartott oltási könyvet kap. A kiskönyvbe a veszettség oltáshoz egy hologramos, ezüst színű matricát is ragaszt az orvos, igazolva, hogy az ezzel járó állami igazgatási díjat befizette. 2002 óta a veszettség elleni oltással egyidejűleg kötelező a kutyák féreghajtása. Ez tablettás készítménnyel történik. Általában a gazda otthon adja be a féreghajtót valamilyen finom falatba rejtve. A tabletták adagolása súly szerint történik, a legtöbb készítményből tízkilónként egy szem kell. A féreghajtás amúgy sűrűbben javasolt, az egyetem parazitológia tanszékének javaslatára háromhavonta ajánljuk – ecsetelte az állatorvos.

– Szintén nem kötelező a kutyákat egyéb betegségek ellen immunizálni, de ajánlott. Úgymint szopornyica, fertőző májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, leptospirózis és kennelköhögés ellen. Ezen betegségek előfordulnak Magyarországon, célszerű ellenük is védekezni. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a veszettség elleni oltáskor egy kombinált vakcinát adunk, ami a veszettség mellett a fent említett betegség ellen is hat – emelte ki dr. Varjú Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!