Gondoljuk át, mielőtt hazavisszük

2019.04.07. 07:00

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább béreljünk nyuszit húsvétra

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy a húsvétot egy nyúl vásárlásával szeretné emlékezetessé tenni gyermekének. Ez viszont szinte mindig problémákhoz vezet.

Lakosi Gabriella

Krémin Adrienn kezében egy pár hetes nyuszi van. Még nem vihető haza, anyja mellett van a helye Fotó: Szendi Péter

A gyereknek általában csak pár napig újdonság a kisállat, aztán sokszor már nem is foglalkozik vele. A szülőnek emiatt már a vásárláskor tisztában kell lennie azzal, mekkora felelősség és költség egy élő állat. Kiadásokkal jár a gondozása, etetése és az orvosi kezelése is.

Az Állatvédők Vasi Egyesületétől megtudtuk, a problémát tetézi, hogy sajnos sokszor nagyon pici, azaz 4-5 hetes nyuszikat is hazavisznek. Egy ilyen fiatal állat pedig sokkal érzékenyebb, mint felnőtt társai: sok esetben egy-két hétig sem maradnak életben.

Ha nagyobb nyulat visznek haza, a nem megfelelő gondozás és tartás miatt általában nem élik meg az egyéves kort azok az állatok, amelyeket ebben az időszakban ajándékba visznek.

Egy nyúl éppen olyan felelősség, mint egy kutya vagy bármilyen más állat. Nem egy hétre szól, hanem nyolc-tíz évre – mondták az állatvédők.

A nyúl érzékeny. Nem mindegy, hogy mit etetünk vele, milyen körülmények között tartjuk, a körmét és fogait vágatni kell, oltatni kell, mert különben már egy szúnyogcsípéstől is halálos betegséget kaphatnak. Ezenkívül ajánlott ivartalanítani is őket. A szőre hullik, rág, hangos és piszkít. Számos nyúlbetegség van, az oltások és az orvosi kezelések pedig nem olcsók.

Ha hirtelen felindulásból szeretnénk csak az állatot, akkor inkább nézzünk más alternatíva után. Például nagyon sok helyen van lehetőség nyuszisimogatásra: állatkertekben, állatkereskedésekben és állatotthonokban is. Célszerű a gyerekeket ilyen helyre elvinni. Így különösebb probléma nélkül adhatjuk meg nekik az élményt. Ha valaki ennek ellenére is nyulat szeretne házi kedvencként tartani, akkor mindenképpen járjon utána, mivel jár és mennyibe kerül.

A tartásához egy nagyméretű, legalább 140x60 centiméteres ketrec kell, de készüljünk fel: gyakran kell kiengedni. Szükség van még alomtálcára, odúra, ahová elbújhat, szénatartóra, etető- és itatótálra.

Krémin Adrienn kezében egy pár hetes nyuszi van. Még nem vihető haza, anyja mellett van a helye Fotó: Szendi Péter

Az alapvető tápláléka a széna, annak mindig kell előtte lennie, de vennünk kell még nyúltápot is. Zöldségeket és a gyümölcsöket hetente egy-két alkalommal ehet, de alaposan járjuk utána, hogy milyen ételek mérgezőek a nyúlra. A köztudatban elterjedttel ellentétben például a túl sok sárgarépa is gondot okozhat. Ezek az állatok szeretnek rágcsálni, ehhez adhatunk lucfenyő-, nyírfa- vagy fűzfagallyat.

Tudnunk kell: a nyulat nem lehet idomítani. Amit elérhetünk, az az alomtisztaság. Sok időt és törődést igényelnek. Az állatok nem játékok vagy tárgyak, hanem élőlények, amelyekért felelősséggel tartozunk életük végéig.

Ha mégis felelőtlenül döntöttünk, ne adjuk oda az állatot bárkinek. Győződjünk meg arról, hogy jó helyre kerül, biztos nem végzi utcán, erdőben vagy kukában. A legjobb megoldás, ha az állatvédők segítségét kérjük.

Megtudtuk: sajnos húsvét után mindig több kisállat kerül hozzájuk, hiába hívják fel erre már évek óta a figyelmet. Jelenleg is több olyan nyulat gondoznak az egyesületnél, amelyeket az ünnepekre vásároltak a gyerekeknek.

Megkerestük az egyik szombathelyi kisállatboltot is, hogy megtudjuk, ők mit gondolnak a témáról. Krémin Adrienn ügyvezető elmondta: náluk már lehetőség van arra is, hogy a családok pár napra vagy egy hétre hazavigyék a kisállatot. Ezt a bérlési opciót azért vezették be, hogy kevesebb nyúl kerüljön az ünnepek után a mezőre.

Ilyenkor hosszú listát kapnak az ideiglenes gazdik: arról, hogy mit szabad és mit tilos ennie a nyúlnak. Aki ezt betartja, annál nem lehet probléma. Ráadásul minden vásárlóval elbeszélgetnek, mielőtt hazavinné az állatot. Aki hosszú távon, családtagnak szeretne egy ilyen szőrgombócot, annak is felhívják a figyelmét, milyen elköteleződést vállal.

Tudni kell például, hogy éjszakai állatokról van szó. Sok délutáni és esti törődést, játékot, mozgást igényel, ha nyugodtan szeretnénk majd aludni. Azt is kikötik: ha probléma van, nyugodtan forduljanak hozzájuk, a boltban visszaveszik az állatot, és segítenek örökbe adni.

Az elmúlt években egyébként egyre népszerűbb háziállat lett ez a faj. Krémin Adrienn azt mondta, volt, hogy karácsonykor jobban keresték a nyulakat, mint a húsvéti szezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!