Állatvilág

2016.07.28. 19:02

Izzadnak-e a kutyák? - Az ebeknek nincsenek klasszikus verejtékmirigyeik

Főleg az első kutyusos gazdik lepődnek meg nyaranta, mikor észreveszik, hogy kedvencük nem izzad. Valóban, az ebeknek nincsenek hagyományos izzadságmirigyeik, ezért másképp kell gondoskodnunk a hűtésükről.

Vadas Krisztina

A szombathelyi Állatkórház közösségi oldalán hívta fel a kutyatartók figyelmét arra, mire kell odafigyelni, hogy kedvencünk megfelelően tudja hűteni magát a forró napokon.

Valóban, a kutyák bőre és hónalja nem tartalmaz izzadtságmirigyeket, de a talpukon lévő párnákon át ők is tudnak verejtékezni . Ha melegben megfogjuk a kutyus tappancsait, akkor érezhetjük, hogy nedves. De mindezt úgy is tesztelhetjük, ha egy sötét padlófelületen sétáltatjuk a kutyust: a tappancslenyomatai biztosan látszani fognak. A másik módja a kutyák hőleadásának a lihegés - írják az Állatkórház oldalán. Ezt a jelenséget valószínűleg még egy kezdő gazdinak sem kell bemutatni, hiszen az ebek már kisebb mozgás után is bőszen nyújtogatják a nyelvüket. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig legyen előttük elegendő friss víz.

A nyári forróságban egy langyos zuhany életmentő lehet
Fotó: Reddit.com

Az utóbbi évtizedben egyre többen döntenek rövid orrú kutyák vásárlása, befogadása mellett. Rájuk még inkább oda kell figyelni, ezek a fajták sokkal nehezebben viselik a meleget. Náluk szinte folytonos a lihegés, mivel ők sokkal hajlamosabbak a túlmelegedésre nehézkes légzésüknek köszönhetően. Ha túlzottan felhevül az ilyen típusú kutyák teste, akkor hörögnek, ellilul a nyelvük, akár el is ájulhatnak. Ha ennyire komolyra fordul a helyzet, egy hideg zuhany életmentő lehet - áll az Állatkórház felhívásában.

Mindenekelőtt azt kell a gazdinak is szem előtt tartani, hogy a forró napokon elősegítse a kutya normál hőháztartásának fenntartását. Ehhez nemcsak a hideg, friss víz biztosítása társul, hanem az is fontos, hogy gondoskodjunk egy olyan helyről, ahol árnyékban hűsölhet az eb. Ha lakásban tartjuk, érdemes egy vizes szőnyeget, rongydarabot is leteríteni a padlóra, hogy ráfekhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!