Állatvilág

2016.04.19. 16:47

Ki ez az ürge? – Nem tudja, de egy akcióterv része

Pápoc – Átmenetileg csípték csak nyakon a kis ürgét a természetvédelmi szakemberek. A kis ürge nem tudta, de nagyszabású vizsgálat miatt "tapogatták".

Bakos Ágnes

Az egyetlen fennmaradt Vas megyei ürgeállomány egy egyedét fotózták le a természetvédelmi szakemberek. Nem véletlenül és nem is öncélúan kapták el az ürge grabancát, hanem megvizsgálták. Azt nézték egészséges-e és hogy van-e rokona az ország más részein.

Az ürge egykor közönséges volt, ma fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll a rövid füvű, legeltetett gyepek megfogyatkozása miatt.

Fotó: Harsányi Krisztián, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Az Európai Unió úgynevezett LIFE+ programja keretében szeretnék stabilizálni a faj helyzetét. A program a ragadozó madarakra fókuszál – s mint kisemlős, az ürge táplálékként szerepel a láncban.

A kis pápoci ürge „családfája” azért fontos, mert komplex genetikai felmérések alapja, génbankokat hoznak létre ugyanis. A program eredményeként azt várják a szakemberek, hogy az elszigetelt kis populációk állapota javulni fog – így a Vas megyei ürgeállomány is gazdagodhat. Ehhez ürgeköltöztetés is hozzájárul: a potenciális élőhelyekre mintegy 2 ezer ürgét telepítenek más területek erős, életképes populációiból.

Európára szóló akcióterv része a vasi ürgefelmérés: saját fajvédelmi akcióterve van a S. citellus-nak, vagyis a közönséges ürgének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!