Állatvilág

2017.04.18. 18:20

Kihasználtak az odúk - Költenek már a madarak a Chernel-kertben

Kőszeg - Szakvezetett madárodú-ellenőrzésen leshettek bele a fészkekbe az érdeklődők a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban kedden délután. Üres odúkat, tojásokat és fiókákat is találtak.

Vadas Krisztina

Gyermekek és felnőttek egyaránt izgatottan érkeztek az ellenőrző sétára: mindenki kíváncsi volt, mit találnak az egyes költőhelyeken.

Kutschi Péter, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa vezette az odúleső túrát, ő ismeri a legjobban a látogatóközpont és a Chernel-kert madár-állományát. Segítségére Harsányi Krisztián természetvédelmi őr volt, ő jegyezte fel, melyik odúban mit találtak. Előzetesen 13 lehetséges fészekrakó helyet már ellenőriztek a 42-ből - ezek nehezen megközelíthető helyeken találhatóak, ezért nem a túra keretében vizsgálták őket. Elmondták: a 13-ból csak háromban nincs jele madár beköltözésének, a többit mind lakják. Olyat is találtak, ahol a cinke épp a tojásokon ült.

Bognár Boldizsár, Pomper Mónika és Bognár Dorottya megleste, milyen madár lakik a kis házikóban
Fotó: Unger Tamás

- Nem szabad túl gyakran nézegetni őket, de kéthetente, havonta nyugodtan megfigyelhetők - tudtuk meg Harsányi Krisztiántól. - A tévhittel ellentétben a madarak nem hagyják el a fiókáikat, ha ember érinti őket, ugyanis nem érzik rajtuk a szagot - tette hozzá.

Különböző típusú odúkat helyeztek ki: vannak kisebbek, nagyobbak, kerek vagy szögletes berepülőnyílásúak - mind más madárfajtáknak adhatnak otthont.

Az odúlesés során több olyat találtak, ahol még csak fészekkezdemény van - ezekbe valószínűleg most építkeznek a madarak. De vannak kész fészkek is, egyelőre tojások nélkül.

Csúszkafiókák az odúban
Fotó: Unger Tamás

Az egyik odúból egy seregély repült ki gyorsan, amikor megközelítették, de gyönyörű kék tojásait így is láthatták a túrázók, akik egy kékcinke pettyes tojásait szintén szemügyre vehették.

A legérdekesebb egy csúszka fészke volt: az odú tetejét felnyitva már felfelé tátogtak a két-három napos fiókák. Az anyuka sem repült messze: a közeli ágakról figyelte, mi történik. Amint visszatették a helyére az odút, máris repült a kicsinyeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!