Állatvilág

2015.06.26. 08:29

Kivételes élmény: már virágzik a Tisza

A múlt héten megkezdődött a Tisza virágzása - a világon sehol máshol nincs ilyen természeti jelenség.

Azt biztosan szinte mindenki tudja, hogy elnevezése ellenére a jelenségnek semmi köze nincs a virágzáshoz: egy rovarfaj, a kérész produkálja a látványosságot násztáncával. Egykor a faj Európa-szerte elterjedt volt, ma már viszont csak a Tiszában és mellékfolyóiban található meg – kivételes érték van tehát a „kezünkben".

Egy tiszavirág avagy kérész a folyón. Másutt nem él a Földön. Fotó: foldrajzmagazin.hu

A kérészek mindig június második felében jelennek meg a Tisza felszínén. Először a hímek jönnek, melyek a parton esnek át az utolsó vedlésen (ennek során mozgásképtelenek, és a madarak könnyű prédái), melynek során párzóképessé válnak. A „fiúk" eztán a víz felett repülve keresik a nőstényeket, melyek a meder alján bújnak ki a lárvabőrből, és azonnal párzóképessé válnak.

Amint a „szülők" egymásra találnak, és a szerelem beteljesül, a hímek elpusztulnak (életük a vízfelszín felett talán pár óra), a megtermékenyített nőstények pedig 5-10 méteres magasságban repülnek a Tisza folyásirányával szemben, majd a vízre rakják petéiket. Az ő életük itt ér véget. A felnőttek a felszínen nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel fújják fel, a könnyebb repülés végett.

A peték lesüllyednek a fenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, ahol a következő három évet töltik. Míg csak a fajfenntartás ösztöne fel nem parancsolja őket is a felszínre, arra a pár órára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!