Állatvilág

2016.11.09. 19:45

Költhet a gyöngybagoly

Peresznye - Gyöngybagoly költőládát helyeztek ki a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont munkatársai egy régi villanyoszlopra. Remélik, nem marad lakatlan a fészek.

Bakos Ágnes

Vas megye első oszlopra szerelt gyöngybagoly költőládája került a helyére - a munkát pedig sok-sok fotóval mutatta meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont.


Villanyoszlop használaton kívül, a költőláda még használat előtt Fotó: Facebook.com/BITL

A szakemberek úgy gondolják, hogy a peresznyei grófi kastély mögött álló egykori villanyoszlop környezete megfelelő otthon lesz a baglyok számára. Oda tették ki a faládát és bíznak abban, hogy előbb-utóbb megtelepednek a felkínált fészkelőhelyen.


A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont szakemberei tették ki a ládát Peresznyénél Fotó: Facebook.com/BITL

A gyöngybagoly az Antarktiszon kívül minden földrészen megtalálható. A nyílt terepeken, illetve erdőszéli területeken szeret vadászni. Az ember által megmunkált földek jó vadászterületet jelentenek számára és előszeretettel fogyasztja a kártékony rágcsálókat. Széles zsákmányrepertoárral rendelkezik, fogyaszt rágcsálókat, cickányokat, madarakat, sőt ritkán denevért és kétéltűeket is. Nem vonul a gyöngybagoly, költési időn kívül a fészkelőhely környékén kóborol, attól nagyobb távolságra csak ritkán távolodik el - vagyis igazi otthon lehet a Peresznyénél kihelyezett költőláda. Lakott területeken és környékükön fészkel. Szívesen beköltözik templomtornyokba, elhagyott istállók, házak padlására - és talán majd a költőládába is. Fészekalja 5-6 tojásból áll, melyen 27-34 napig kotlik.

Nem vasi találmány a költőláda a gyöngybaglyoknak: a különleges természetvédelmi módszert elsősorban Angliában alkalmazzák, de már Magyarországon is egyre több helyen létesülnek oszlopládák. És sokan dolgoznak azon, hogy sok-sok bagoly éljen itthon, például a peresznyei odú kihelyezését a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány támogatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!