Állatvilág

2014.03.17. 16:24

Mérgezik a kutyákat?

Szombathely, Kőszeg – Két vasi állatvédő szervezet is felhívta figyelmet arra, hogy kedvelt kutyasétáltató helyeken találkoztak méreggel a gazdik és ebeik. Több kutya el is pusztult.

Farkas Eszter

A Fekete István Állatvédő Egyesület facebook oldalán tett közzé egy felhívást még csütörtökön. Az állatvédők arra figyelmeztettek, hogy Szombathelyen a Váci Mihály utcai kutyafuttató környékén sétáltatott kutyák közül, több is elpusztult mérgézes tünetek után. Az állatvédők azt kérik a gazdiktól, hogy ha ezen a környéken sétáltatják kedvenceiket, fokozott óvatossággal tegyék azt. Az Állatvédők Vasi Egyesülete szintén a közösségi portálon osztott meg egy felhívást hétfőn a Váci utcai mérgezéssel kapcsolatban. Ők azt írták, hogy Váci utcai kutyafuttatón csigaméreg van, amelynek ellenszere nincs.

A mérgezés jele lehet a kutya görcsös rángatózása, akár némán, hang nélkül. Ha a gazdi ilyet tapasztal azonnal vigye kedvencét állatorvoshoz. A szer illata sajnos nagyon csábító az ebek számára. Egy másik mérgezéses esetre is felhívták a figyelmet az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai. Eszerint Kőszegen a Királyvölgyben fagyállóval mérgezik a kutyákat. Mint azt az állatvédők írták ennek az esetnek is van már halálos áldozata. A fagyálló édes íze miatt vonzó lehet a kutyák számára. Fagyálló-mérgezéstől az állat gyenge lesz, tántorog, izomgörcsei lesznek. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!