Hogy elkerüljük a gyomorrontást

2018.12.24. 07:00

Mivel etessük a kutyát karácsonykor?

Minden évben tömegével lesznek rosszul a házi kedvencek a karácsonyi időszakban. Ennek az elsődleges oka az, hogy sokan ilyenkor a négylábút is etetik a karácsonyi asztalról.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor sok kutyát kezel karácsonykor

Fotó: VN-archív

Dr. Varjú Gábor állatorvos azt mondta, a kutyák elsősorban monodiétás életmódhoz vannak szokva, tehát az emésztésüknek az a legjobb, ha egyfajta élelmet kapnak, jó minőségű kutyatápot. Az ünnepi időszakban viszont sokan a kutyának is adnak a karácsonyi vacsorából, hiszen kedveskedni szeretnének a kisállatnak.

Dr. Varjú Gábor sok kutyát kezel karácsonykor
Fotó: VN-archív

A jó szándék ellenére ennek könnyen rosszullét lehet a vége, érdemes ellenállni a könyörgő tekintetnek. Az állatorvos azt mondta, a zsíros és fűszeres ételekből semmiképp ne kínáljuk meg kedvencünket, ha valamivel mindenképpen kedveskedni szeretnénk neki, az legyen egy jó minőségű jutalomfalat vagy száraz, nem fűszeres húsdarab.

A közhiedelemmel ellentétben tiltólistás a csont is: szorulást, belső sérülést okozhat. Nemrég az utolsó pillanatban tudtak ellátni egy kutyát, akinek a légcsövébe akadt egy bordadarab. Ha ezeket a szabályokat nem tartjuk be, akkor annak hányás, hasmenés lehet a vége. Ezeket legelőször megpróbálhatjuk otthon kezelni, léteznek bélgyulladásra kifejlesztett kutyatápok, vagy sótlan, ragacsosra főzött rizst is keverhetünk a megszokott ételéhez. Ha viszont a tünetek egy napon belül nem múlnak el, állatorvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!