Állatvilág

2016.09.07. 09:15

Szabad a kutyatartás! - Senki sem korlátozhatja, ki és hol tart ebe(ke)t

Körkép – Óriási kő esett le néhány napja a kutyatartók válláról. A Fővárosi Törvényszéken precedens értékű döntés született, amely egyértelműsíti: nem szólhat bele a társasház, hogy tarthat-e valaki kutyát a lakásában.

Vadas Krisztina

Állandó konfliktust jelent a lakástulajdonosok és a társasház, illetve azok üzemeltetői között az állattartás kérdése. A gyakorló és leendő kutyatartók nyilván nem szeretnének lemondani a kiskedvencről, ám a társasházak sokszor határozzák meg úgy Szervezeti és Működési Szabályzatukat, hogy abban kikötik, hány ebet lehet, vagy egyáltalán lehet-e kutyát tartani. Ez mindennapos, gyakori probléma.

Néhány nappal ezelőtt pont egy ilyen konfliktusból fakadó per ítélete szabadította fel végérvényesen a kutyásokat. Habár eddig is tilos lett volna ilyen szabályokat hozni, mégis sokan megtették. Dr. Pozsonyi Anikó budapesti ügyvédnő maga is szereti a kutyákat, többször találkozhattak már vele kutyakiállításon is. Az ügyvédnő az egyik kutyatartással foglalkozó online portálnak részletezte, mit is jelent a gyakorlatban a Fővárosi Törvényszék mérvadó ítélete.

Fotó: twocoffecups.com

A társasházakban az utóbbi időben egyre nagyobb „divat" lett az SZMSZ-ben megfogalmazott kutyatartási korlátozás. Ám a magánlakásban tartható kutyák számáról a 41/2010(II.26.) Kormányrendelet és az azt értelmező alkotmánybírósági, illetve kúriai döntések kimondják, hogy az ebtartás darabszámra nem korlátozható.

Az Alkotmánybíróság ezenfelül korábban már egyértelműsítette, hogy a jogszabály országos hatáskörű, azzal ellenkező tartalmú önkormányzati rendelet nem születhet.

Szeptember 2-án jogerős ítéletet hoztak a Társasházi törvény 17.§ (1) a ) helyes értelmezéséről, melynek lényege, hogy a társasházi SZMSZ csak azt tilthatja meg, hogy a lakó a magánlakását nem lakás, hanem pl. irodai célra használja vagy hasznosítsa.

Az, hogy ki milyen és mennyi állatot tart a lakásában, magánügy. Ha viszont valaki azt állítja, hogy a tevékenység zavaró, akkor esetleg birtokháborítási pert indíthat. A kutyások és a társasházak közti viszály azért csak most rendeződhetett, mert eddig nem volt példa arra, hogy bárki a társasházi SZMSZ-t elfogadó közgyűlési határozatot támadta volna meg.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy mostantól felelőtlenül lehet kutyát tartani a lakásokban. Továbbra is érvényben van az a jogszabály, miszerint kis testű kutyát legalább 10, közepes testűt 15, nagy testűt 20 négyzetméteres, akadálytalanul használható területen kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!