Állatvilág

2008.12.27. 05:12

Szaffi, az angol buldog

A kiváló kézilabdázó, <em>Gál Gyula</em> gyermekkora óta ragaszkodik a kutyákhoz. A veszprémiek klasszisa Várpalotán született és nevelkedett, a családi házukban egy puli, Pamacs rohangált. Angol buldogját, Szaffit hét esztendeje vásárolta.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fehér színű négylábú nem hétköznapi háziállat, az elmúlt években nem csak gazdájának kellett folyamatosan bizonyítania a különböző versenyeken, kutyája is indult hazai rendezésű, nemzetközi viadalokon, például Budapesten és Kecskeméten, s legtöbbször nyert is a saját kategóriájában. A lakást nem csak a kézilabdázó által nyert érmek és serlegek díszítik, Szaffi is begyűjtött néhány medált  és kék szalagot. Időhiány miatt ma  már nem járunk kutyakiállításokra, ha akad szabadidőm, azt igyekszem a nejemmel és a két fiammal, továbbá a kutyámmal tölteni. Januárban pedig megszületik a kislányom, akit mindannyian nagyon várunk  - mondja Gál.

Szaffi egy macskáról kapta a nevét, a két évtizeddel ezelőtti, nagyszerű magyar rajzfilm alapján. Ott cica volt, nálunk kutya lett  mondja a kézilabdázó mosolyogva. Az angol buldogot egy főváros mellett élő tenyésztőtől vásárolta a nejével közösen. Amikor az ezredfordulón Dunaújvárosban kézilabdázott, egy szintén fehér színű boxerrel rendelkezett. Imádta azt a kutyát is, kedvelt négylábúját balesetben vesztette el: a hajógyári sziget mellett lakott, a vasúti sínek közelében, a boxer sajnos elkalandozott, s az érkező vonat elütötte. Nagyon megviselt a halála, akkor úgy gondoltam, többet nem lesz kutyám, aztán évekkel később a feleségemmel úgy döntöttünk, vásároltunk egyet. Így került hozzánk Szaffi. Mindig is tetszettek a francia és angol buldogok a turcsi orruk miatt. Hét kölyök közül választottuk ki őt. Tömzsi, zömök, kissé  vad külseje ellenére szeretetre méltó, kedves jószág. Imádja a gyerekeket, kisebbik fiam húzza-vonja-rángatja a lakásban, a kutya jól tűri, egyetlen rossz mozdulata nincs. 


Gál igyekszik minél többet foglalkozni Szaffival, ha ideje engedi, délutánonként ő viszi sétálni. A beállós ilyenkor kikapcsolódik, nem a sportra koncentrál. Amúgy a kézilabdázás az élete, a tavaszi KEK-győzelmet élete egyik legnagyobb sikerének tartja. Bízik abban, hogy a mostani szezonban minél tovább -  legalább a negyeddöntőig   -jutnak a Bajnokok Ligájában, továbbá szívből reméli, a bajnoki aranyat és a honi kupagyőzelmet is megszerzi az MKB Veszprém együttese. Az év elején,   Zágrábban rendezendő világbajnokságon a hazai szövetség vezetői az 18. hely valamelyikét tűzték a gárda elé, Gál szerint ott lehetnek a dobogó közelében. Amit sajnál, hogy a pekingi olimpián nem lehettek jelen, azt mondja, apróságokon múlt, hogy   elbuktak.

- Négy éve remekeltünk, életem egyik legnagyobb élménye Athén volt, ezért is sajnáltam, hogy az ázsiai seregszemlén nem lehettünk jelen. Amikor néztem a megnyitó ünnepséget a tévében, a könnyeim is kijöttek, annyira szerettem volna ott lenni. Több sportolóval beszéltem, akik kint voltak, azt mondták, nélkülünk ezúttal nem volt olyan jó a hangulat, mint a görög fővárosban. De ez már a múlt, úgy gondolom, amit az élet most elvett, később visszaadja, bízom abban, hogy Londonban újra ott leszünk és eredményesen szerepelünk.

Az elmúlt egy évben többször felröppent, hogy a beállós távozik Veszprémből, a hírek szerint hazai és külföldi sztárklub is érdeklődött iránta, de Gál Gyuszkó nem gondolkodik váltáson. A szerződése 2012-ben jár le az MKB-nál, úgy véli, még sok siker vár rá a bakonyi alakulattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!