Állatvilág

2015.05.28. 13:02

Vas megyében is aggódnak a ló-AIDS miatt - A fertőzött állatokat leölik

Az elmúlt hónapokban három, fertőző kevésvérűségben szenvedő, valamint ugyanennyi fertőzésgyanús lovat találtak országszerte. A gazdák vérvizsgálattal bizonyosodhatnak meg lovaik egészségéről.

Lisztmayer Zsófia

Márciusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága (NÉBIH-ÁDI) fertőző kevésvérűséget (FKV) állapított meg egy üllői nagyállat klinikán kezelt, Veszprém megyéből származó lóban. Az eset miatt kilenc lovat elkülönítettek, majd a vérvizsgálatokat követően kettőt leöltek. A történtek után nem ok nélkül aggódnak a lótartók: gyógymód híján a fertőzött állatnak semmi esélye.

A sokak által „ló-AIDS”-nek nevezett betegség világszerte előfordul, az emberre azonban nem veszélyes. Megelőző oltásra, valamint gyógykezelésre nincs lehetőség, ezért a fertőzött állat a tünetmentes időszakokban is veszélyt jelent társaira. Dr. Gyöngyösi Adrienn állatorvos szerint Vas megyében jelenleg nem tudnak fertőzött állatról, a fertőzés azonban valós veszély az országban.

– Fertőzés esetén a ló belázasodik, bágyadtabb és kedvetlenebb lesz. A munkában nem tud annyit teljesíteni, fáradékonnyá válik és nem is eszik. Ha egy lótartó általános vírusfertőzésre utaló tüneteket tapasztal, érdemes szólnia egy állatorvosnak – mondta el.

Gyöngyösi Adrienn állatorvos (Fotó: Szendi Péter)

A szombathelyi lovasiskola vezetőjének hét saját lova van. Kóger Judit a gazdák többségéhez hasonlóan nagyon aggódik a lovakért.

– Szerintem mindenkinek a saját érdeke, hogy az előírt vizsgálatok megtörténjenek az állatoknál, mivel ebből a betegségből nincs kiút. Az iskola esetében évente meg kell vizsgáltatnunk a lovakat. Tavaly az egész istállót megvizsgáltattuk, a kialakult veszély miatt pedig idén is így teszünk. A baj már megtörtént, most az a legfontosabb, hogy a szakemberek kiszűrjék a pozitív lovakat. Így talán megállítható a fertőzés, de szerintem nehéz lesz megfékezni. Biztos vagyok benne, hogy az egész lovas társadalom tart a fertőzés veszélyétől – tette hozzá a lovasiskola vezetője.

Kóger Judit

Gyöngyösi Adrienntől megtudtuk, hogy a fertőzésgyanús állattól vért kell venni, majd a NÉBIH-ÁDI kaposvári telephelyére kell küldeni kivizsgálásra. A fertőzés kiszűrésére szolgáló vizsgálatot háromévente egyébként is kötelező elvégezni a lovakon. – Ez egy gazda által fizetendő, de egyébként államilag támogatott, kötelező vizsgálat. Azoknál az állatoknál, amelyek versenyekre vagy kiállításokra járnak, évente kötelező elvégezni a tesztet.

Mint megtudtuk, a kötelező vizsgálatok elvégzését nem egyszerű ellenőrizni, ugyanis csak jelölt, beazonosítható és félévesnél idősebb lóból lehet vért venni. Gyöngyösi Adrienn szerint az is megnehezíti a kontrolt, hogy sok a jelöletlen ló. A jelöltek közül leginkább a lovardákat, a nagyobb lótartó helyeket ellenőrzik, a kisebb tenyészeteket és hobbi állattartókat nem igazán. Az állatorvosnak 12 saját lova van, de még egyszer sem ellenőrizték, hogy megvizsgáltatta-e az állatokat. Gyöngyösi Adrienn egyébként minden alkalommal megvizsgáltatja a lovait, de szerinte nem mindenki veszi ilyen komolyan, pedig a fertőzés végzetes a lovakra nézve. Nem lehet, és nem is szabad gyógyítani a fertőzött lovakat, hanem állami rendelkezésre le kell ölni őket.

A fertőzéssel kapcsolatban annak a gazdának kell aggódnia, aki nem akarja megcsináltatni a vizsgálatot, nem jelölteti a lovát, vagy sok ilyen állat van a környezetében. Gyöngyösi Adrienn elmondta, hogy pozitív eredmény esetén először el kell különíteni az állatot. – Ha pozitív állatot találnak, akkor létrehoznak egy karantént, egy védő, valamint egy megfigyelési körzetet. Ezek különböző távolságra vannak attól a helytől, ahol észlelték a fertőzött lovat. A körzetekben az összes lovat megvizsgálják, függetlenül attól, hogy letelt-e már a három év, ha pedig pozitív állatot találnak, akkor leölik. A megelőzés megvalósítható és hasznos módszere a szúnyogok elleni védelem lenne. Erre a célra lehet kapni lemosószereket, amelyek hosszabb-rövidebb ideig megvédik a lovakat – tette hozzá az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!