Állatvilág

2014.09.29. 12:41

Viktorija rekordot repült - Nagyon ritka madár mifelénk a parlagi sas

Több mint 11 ezer kilométert repült egy év alatt, eközben Magyarországot is érintette "Viktorija", a jeladós macedón parlagi sas. Magyarország egyik legnagyobb testű ragadozómadara rendkívül ritka nálunk, de a közelmúltban előfordult Vas megyében is.

Némethy Mária

A "Viktorija" nevű tojó parlagi sas 2013-ban kelt ki a tojásból Macedóniában, és a Magyar Madártani Egyesület, valamint a macedón Nature Conservation Association AQUILA munkatársai a fészekben, fiókaként szerelték fel rá a mozgásáról adatokat közlő jeladót 2013. július 1-én. „Viktorija” 2014. március–szeptember között több mint 11 ezer (!) kilométert repült Macedóniából a közép-ázsiai Kazahsztánig és vissza, miközben a hazafelé tartó útján néhány napja Magyarországot is átrepülte észak-déli irányban.

Így néz ki egy parlagi sas közelről...

- Nálunk, Vas megyében is előfordul egy-egy fiatal kórborló parlagi sas, ilyet például 2013 januárjában Simaságon, április végén a kőszegi Abért-tónál figyeltek meg madarászok. A XIX. század végén a Kőszegi-hegységben, 1906-ban pedig Döröskénél még fészkelt belőlük egy-egy példány - mondta el dr. Gyurácz József főiskolai tanár, a madártani egyesület Vas megyei elnöke.

A sasokhoz hasonlóan nagytestű madaraknál az ivarérés 4–5 évig is eltart. A fiatalok ezeket az éveket tapasztalatszerzéssel töltik. Az egyedek egy része ilyenkor is a költőterületen vagy ennek közelében marad, egyesek viszont hatalmas távolságra repülnek el.

...és repülés közben (Fotó: Magyar Madártani Egyesület)

„Viktorija” azok közé a még nem ivarérett parlagi sasok közé tartozik, melyek önállóvá válásuk után óriási területet kóborolnak be. A sas idén márciusban indult el Macedóniából, és  szeptember közepéig 14 országban járt. A nyarat mintegy 6400 kilométeres, óránként átlag  40–50 kilométeres sebességű repülést követően Közép-Ázsiában, Kazahsztánban, pusztai sasok fátlan élőhelyén töltötte, ahol parlagi sas nem fészkel, és minden bizonnyal a területen gyakori ürgékre és mormotákra vadászott. Innen augusztus 16-án indult vissza és Lengyelországon, majd Szlovákián át déli irányba haladva szeptemberben Balassagyarmat térségében érte el Magyarországot. A Cserhátban éjszakázott, majd átrepült hazánkon, Szerbiában folytatva útját, aminek a végállomása vélhetően a macedóniai születési helye lesz, ahol a tavalyi, első telét is töltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!