Apátistvánfalva

2016.09.04. 06:00

Gomba fából, titkos receptben és sorba rakva – Harmadszor volt Gombafesztivál Apátistvánfalván

Apátistvánfalva – Hogy mi a tökéletes gombamártás titka, az titok maradt. Viszont több mint hatvanféle, frissen szedett gombát csodálhattak meg az érdeklődők és fotózkodhattak gombaként.

Bakos Ágnes

– Másodszor vagyunk itt, tavaly fedeztük fel a programot, Szlovákiából jöttünk – mondta a helyi termékek standjainál Pápai-Vörös Krisztina. Az egész család gombarajongó: Krisztina fia, Dani nagy gondolkodás után sem tudta megnevezni, melyik a kedvenc gombás étele, de szívesen állt fotóra a hatalma, fából készült gombához a rendezvény népi játékterén.

Fotó: a szerző

Aki keresett, talált gombát, hiszen a harmadik apátistvánfalvi Gombafesztivál túrával kezdődött, dr. Benedek Lajos Krisztián szakértő vezetésével gyűjthettek ehető és nem ehető kalaposokat a résztvevők.

Az eredményt kipakolták: három asztalon fért csak el a több mint hatvanféle gomba. Sorakozott gyantás kérgestapló, gyapjas őzlábgomba, zöldesszürke döggomba, zöld tejelőgomba, lepketapló, bimbós állapotban leszedett pöfeteg, bársonyos fapereszke – és még rengetegféle, szebbnél szebb darab.

– A gomba érdekes lény – így fogalmazott rövid köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Gombafesztiválon. Mindenkinek más jut eszébe a gombáról. Van, akinek a Beatles, van, akinek az atomfelhő, esetleg a stoppolófa vagy bőrbetegség – sorolta a politikus. Komolyabbra fordult a szó, amikor a szűkkörű főzőverseny eredményhirdetését tartották. Két első díjat adtak át, Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke pedig különdíjjal jutalmazta a vargányás vaddisznópörköltet.

Recept-titkokat nem tudtunk meg, azt nagyon féltették a szakácsok, de a kóstolás „kötelező” volt. A gasztronómiai élmények mellé a körmendi Béri-Balogh Ádám Néptáncegyüttes és a szentgotthárdi Partium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncbemutatója társult az őrségi gomba ünnepén Apátistvánfalván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!