Baba

2008.04.15. 06:00

A fogzás nem betegség

Körkép - A szülők zöme úgy véli, hogy már korán 3-4 hónaposan fogzik a baba, mivel erősen nyálzik és nyugtalan. De tudni kell, hogy a fogzásnak különböző folyamatai vannak. Erről beszél a védőnő.

Simon Erzsébet

- A tejfogak megjelenése alkati jelenség. Papírforma szerint fél éves kor körül kellene az első tejfogaknak megjelennie, de ez nem mindig történik így - mondja Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő, aki vel a  kisbabák fogzásáról beszélgettünk.   

- A fogak kibújása nagyon hosszú időt vesz igénybe. Jellemző erre az időszakra az erős nyálzás, a baba fokozott rágcsálása, szájban matatása, enyhe hőemelkedés, kisebb nátha. Amikor azt hisszük, hogy a tünetek alapján a fogacskák talán már holnap kibújnak,  még mindig nagyon sokat kell várni az első "csipkékre" .
 
A szülők nagy része úgy véli, hogy már korán - 3-4 hónaposan - fogzik a baba, mivel erősen nyálzik és nyugtalan. De  tudni kell, hogy a fogzásnak  különböző folyamatai vannak. A fogcsírák a fogínyben helyezkednek el. Majd folyamatosan növekednek, formálódnak, keményednek,  és törekednek a fogíny felső széle felé. Ezek mind kiválthatják a nyálzást, nyugtalanságot, de ez még nem a fogak kibújása. A fogak a növekedési folyamat végén kerülnek a fogíny felső széléhez, ilyenkor a fogíny erősen fellazul, vérbővé válik, nagyon érzékeny és fájdalmas. A babák éjszakánként sokszor felébredhetnek, nem szívesen esznek kanalas ételeket, lazább lehet a székletük. Szívesebben szopnak és rágcsálnak, mert ez masszírozza és vékonyítja a fog feletti ínyt, ezzel segítve a fogak kibújását.

- A fogzásra a babák különbözőképpen reagálnak - osztja meg a tapasztalatait a védőnő.  
- Van, akinél nem is lehet tudni mikor bújt ki a fog csak hirtelen ott van. Mások hevesen reagálnak. Csecsemő korban - 6-12 hónap között - nyolc fognak kellene kibújnia, de lehetnek eltérések.  Amikor a kicsinek már van pár foga, érdemes fogkefét adni a kezébe: ösztönösen rágcsálni kezdi, ez a fogak tisztításának kezdete. Egyéves korban már az anya is moshatja fürdés közben a baba fogait. Még nem kell fogkrém, csak a tisztítás és a fogíny masszírozása a lényeg. Egy éves kor után használható gyermekek számára készített fogkrém. A fogzománc erősítésére és a fogszuvasodás megelőzésére fluor tartalmú készítmények is szóba jöhetnek. 

 Ami veszélyes: az édes italok, pépek,  cukorkák, éjszakai teázás. Gyengítik a fogzománcot, előidézhetik a fogak romlását.  Hároméves korra húsz tejfog  nő ki. A fogváltás hat éves kor körül kezdődik, és ahogy a tejfogak bújtak,  olyan sorrendben cserélődnek felnőtt fogakra.A négy és fél éves Desics Krisztina kivillantja a tejfogait.A húgánál, a tíz hónapos  Bettinánál  még tart a fogzás. Fotók: Jagodics Krisztina 

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!