Baba

2008.04.22. 06:00

Kötelező és ajánlott védőoltások

Körkép - A komoly betegségekkel és veszélyes kórokozókkal szemben védőoltásokkal védekezhetünk. Vannak kötelező és ajánlott védőoltások. A kötelező oltásokban a különböző korú gyermekek részesülnek. Az oltások beadását törvény írja elő, ezért minden gyermeknek meg kell kapnia azokat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az első kötelező oltást már párnapos korban, a szülészeti osztályon megkapják a babák. Ez az oltás a BCG és a TBC elleni védelmet hivatott garantálni; hosszú reakcióidejű oltás, hiszen eredményességére csak az oltás után 5-6 héttel kapunk választ, ami kisebb-nagyobb gennyes reakció a babák bal vállán. 

 Csecsemőknél - a jelenlegi oltási rend szerint - 2-3-4 hónapos korban van újabb védőoltás, kombinált oltóanyaggal, és a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás és a Haemophilus B baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet. 

Tizenöt hónapos korban részesülnek a gyermekek a kanyaró-rubeola-mumpsz elleni védőoltásban, 18 hónaposan pedig megkapják a kora csecsemőkori oltás emlékeztetőjét. Hosszú kihagyás után már csak 6 éves korban van az újabb védőoltás. 

Iskolás korban is van néhány kötelező szuri, amelyek közül egyesek azért fontosak, hogy felfrissítsék a szervezet emlékeit a kisgyermekkorban kapott oltásokról,  és biztosítsák az egész életre szóló védettséget. 

Az ajánlott védőoltásokat olyan kórokozókkal szemben fejlesztették ki, amelyek szintén komoly megbetegedéseket okoznak, súlyos szövődményeik lehetnek, de még nem kerülhettek be a kötelező védőoltások közé. A kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás a legismertebb, és talán a legnagyobb számban igénybe vett oltás. Most még nagyobb jelentősége van, ugyanis az Európai Unióban a kullancs szaporodása ellen nem lehet permetezéssel védekezni  tiltott , így egyre nagyobb számban jelenhetnek meg ezek a többnyire fertőzött élősködők. Azt azonban tudni kell, hogy az oltás csak az agyhártyagyulladás ellen véd, a Lime-kór ellen nem. 

A szülők közül egyre többen érdeklődnek a bárányhimlő elleni védőoltásról. A bárányhimlő viszonylag könnyű lefolyású fertőző betegség, ám néhány esetben lehetnek súlyos szövődményei. Az oltás nem ad teljes védettséget egy életre  mint a természetes úton szerzett megbetegedés , de egy pár év múlva bekövetkező fertőzés a szervezetből emlékeket csal elő, és a betegség lefolyása enyhébb és szövődménymentes. 

A legújabb védőoltás -  amely széles sajtóismertetéseket is kapott - a Pneumococcus elleni védelem lehetősége. A baktérium meglehetősen komoly megbetegedéseket okozhat  például tüdőgyulladás, középfülgyulladás, agyhártyagyulladás súlyos szövődményekkel. A legveszélyeztetettebb korosztály a 0-5 évesek és az idős emberek, mivel az ő védekező képességük csökkent. A baktérium sok emberben létezhet, mert betegséggel megkapta; mivel a szervezete tudott védekezni, meggyógyult, ám hordozza a baktériumot, és így a környezetét megfertőzheti.

 Lehetőség van még rota-vírus elleni védőoltást kérni a kis csecsemők részére, ez a vírus hasmenést, hányást okozó kórokozó; Meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védelemre; s téli időszakban influenza ellen is van védőoltás. Minden esetben fontos hogy a szülők kérjenek információt az oltásokról és a lehetőségekről a gyermek háziorvosától. Az oltások beadását törvény írja elő, ezért minden gyermeknek időben meg kell kapnia azokat. Fotó: Szendi Péter

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!