Baba

2008.04.29. 06:00

Vitaminforrás a gyümölcslé

Körkép - Szervezetünk egészséges működéséhez alapvető fontosságúak a vitaminok. Az A-vitamin például elengedhetetlen a növekedéshez és a sejtek, szövetek működéséhez, így nagy a jelentősége a várandósság és a szoptatás időszakában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az élet kezdeti szakaszában, a magzat és az újszülött egészséges fejlődésében, a tüdő kialakulásának, valamint érésének során nélkülözhetetlen az A-vitamin. A terhesség hónapjaiban plusz 30 százalék, míg a szoptatás alatt plusz 90 százalék A-vitamin fogyasztását javasolják a szakemberek. 

 Milyen lehetőségei vannak egy kismamának, hogy kellő mennyiségű A-vitamint vigyen be a szervezetébe? Egyes tudományos írásokban az olvasható, hogy a gyermekvárás 9 hónapja alatt kerüljék a kismamák a májban gazdag táplálkozást. Ezért fontosabb szerephez jut az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin. A béta-karotin legfőbb forrásai a narancs és a sötétzöld zöldségek, továbbá a dúsított üdítőitalok. A leghatékonyabb átalakulás a gyümölcslevek fogyasztásakor tapasztalható, itt 4 egység béta-karotinból lesz 1 egység A-vitamin, míg a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor ez az arány 12:1 és 26:1. A kismamák egy része nem kellőképp figyel a táplálkozására. Egy béta-karotinnal foglalkozó tanulmányban, melynek során a kísérletben résztvevők vérplazma béta-karotinszintjét vizsgálták, kiderült: a kismamák harmadánál ez nem éri el az ajánlott minimumot. Dacára annak, hogy mind az A-vitaminban, mind pedig a béta-karotinban gazdag élelmiszerek elérhetők hazánkban is, előfordul, hogy a kismamák nem kellő mennyiségben fogyasztják ezeket. Az ajánlott vitaminmennyiség bevitelében a gyümölcsökön, zöldségeken túl segítségükre lehetnek a természetes gyümölcslevek is. 

De vajon mindegy-e, hogy milyen gyümölcsből készül a gyümölcslé? 

Amerikában (és másutt is) a tápértéket általában a tápanyagmennyiségenergiaértékeként, azaz tápanyagsűrűségként definiálják. Rangsorba rendezhetők-e ez alapján a gyümölcslevek? 

Egy floridai munkacsoport hat különböző módszer segítségével hét száz százalékos (egyéb vitaminnal nem dúsított) gyümölcslevet vizsgált meg. Górcső alá vette az alma, az ananász, a fehér és a piros grapefruit, a narancs, a szőlő és az aszalt szilvából készült gyümölcsleveleket, és egymáshoz viszonyította ezeket. A rangsor tetején a narancs és a piros grapefruit áll; ezek tápértéke valamivel magasabb, mint a többié. Ha gyümölcslét választ a kismama, törekedjen arra, hogy minél magasabb legyen az ital gyümölcstartalma; legyen vitaminokban, ásványi anyagokban is nagyon gazdag. A legjobb felváltva inni ezeket. Ne felejtsük el azonban, hogy a gyümölcslevek is tartalmaznak energiát, így ezek fogyasztásakor sem árt mértékletességre törekedni. Vitaminokban, ásványi  anyagokban gazdag gyümölcslé fogyasztása ajánlott a várandós kismamáknak. Fotó: Simon Erzsébet

Belépés a Gyermekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!