Baba

2008.09.02. 07:16

Változatosan, mértékkel

Körkép - Hazánkban a halálozások zöme összefüggésben van a táplálkozással és életmóddal. A prevenciót már gyermekkorban el kell kezdeni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Táplálkozási szokásaink gyökerei egészen a gyermekkorig nyúlnak vissza. A felnőttek (közülük is leginkább a szülők) magatartása mindenben   így az étkezés terén is   követendő mintaként szolgál a gyermekek számára. Igazi példakép azonban csak az az ember lehet, aki hiteles, hiszen a gyerekek is megérzik, amikor valaki vizet prédikál és bort iszik. A csemeték megfelelő étkeztetése mellett a szülők, nagyszülők is próbáljanak minél inkább odafigyelni a saját táplálkozásukra, hiszen ezzel nemcsak önmaguk, hanem a következő generációk egészségére is hatással vannak. 

Sok szülő problémája, hogy amikor a gyermeke közösségbe   óvodába, iskolába   kerül, tanácstalannak érzi magát a lurkó táplálkozását illetően. Ennek oka egyfelől, hogy míg otthon a gyermek ízlését szem előtt tartva a szülőtől függ, hogy mi kerül a tányérba, addig az intézményi keretek között már a közétkeztetésé a döntő szerep. Másfelől a saját korosztály és egyéb külső tényezők (divat, reklámok) befolyása erős, és a társak példájával szemben sokszor úgy tűnhet, hogy a serdülőkor felé haladva már egyre kevésbé van eredménye a szülői ráhatásnak. Vegyük sorra, hogy a gyermekek fejlődésével párhuzamosan mit lehet tenni azért, hogy mindezek mellett megfelelő irányba terelgessük a táplálkozást.Vitamindús, változatos étkezés után Sztefanosznak, Malvinának és Fotininek is jólesik a pihenés Fotó: Nagy Béla

Az óvodás korosztálynál az ismeretátadás fontos eleme a játékosság. Az étkezéshez, élelmiszerekhez kapcsolódó rigmusokkal, versikékkel, dalokkal, mesékkel kísért tevékenységek a kicsik számára élménnyé teszik az ételkészítést, annak előkészületeit és utómunkálatait. Az általános iskolás gyermekek számára is lényeges, hogy a már kialakult, megalapozott szokásrendszer   a reggelivel induló nap, a napi ötszöri étkezés  megmaradjon az iskolás években is. (Folytatjuk)Nagy BélaVitamindús, változatos étkezés után Malvinának, Sztefanosznak és Fotininek is jólesik a pihenés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!