Baba

2008.10.21. 05:45

Kényelmes ruhákba öltöztessük

<b>VN</b> - Kényelmes, könnyen levehető illetve ráadható, a mosást jól tűrő holmikba szerencsés öltöztetni a kisbabát. A kezdő szülők is hamar megtanulhatják az újszülött ruhacseréinek praktikáit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Általánosságban elmondható, hogy a csecsemők szeretnek meztelenkedni, s a szellőztetés jót is tesz a bő-rüknek, ám ruhára nekik is szükségük van. Az öltöztetés azonban a legtöbb babának utálatos macerát jelent: van, amelyikük kivár néhány mozdulatot, s akkor válik nyűgössé, de akadnak olyan picik is, akik már az első pillanatban sírva fakadnak. Egy aranyszabályt mindenesetre nem árt megjegyezni: csak olyan helyen vetkőztessük, öltöztessük a gyermeket, ahol mindvégig biztonságban van. Ideális hely a csecsemők esetében a pelenkázóasztal, de bármilyen sík felület megteszi, ahol könnyen elvégezhetők a teendők. Arra mindig ügyelni kell, hogy lehetőleg egy pillanatig se hagyjuk egyedül a kicsit olyan helyen, ahonnét legurulhat. Legjobb, ha az öltöztetést megelőzően a kezünk ügyébe készítünk mindent, amire szükség lehet. Mégpedig olyan sorrendben, ahogy a ruhadarabokat a babára kívánjuk adni. 

 Az első csemetéjét nevelő szülőnek nemegyszer gondot okoz a megfelelő öltözék kiválasztása. Bár manapság hatalmas a választék a szebbnél szebb ruhákból, az összeválogatásuknál elsősorban a praktikumot érdemes szem előtt tartani. Legyen az a kis póló, body, rugdalózó kényelmes, könnyen le- és felvehető, és persze jól mosható. Egy újszülöttnek még kevés ruhára van szüksége: néhány kising, három-négy kombidressz, ugyanennyi rugdalózó, egy- két kardigán, pulcsi, pár zokni, kis sapka, no meg textilpelenka (akkor is, ha eldobhatóba csomagolja a szülő).
Az, hogy végül milyen ruhát húz valaki a gyermekére, elsősorban talán pénztárcafüggő. A többgyermekes szülő persze már tudja, hogy a legtöbb cuki, tündi-bündi, habos-fodros ruhaköltemény csak a fotón mutat jól, a baba hétköznapjait valójában megkeserítené a kényelmetlenségével. 

Néhány hónapos korig a legmegfelelőbb öltözet alsóruhaként az átkötős, féloldalas patentozású body (kombidressz), mert így nem kell átszuszakolni a nyaknyíláson a csecsemőnek a  testéhez képest nagy fejét. Az időjárástól, a hőmérséklettől függően ez lehet hosszú, vagy rövid ujjú. Erre adható a hosszú ujjú vagy csak vállon záródó rugdalózó. Olyat válasszunk mindig, amelyiknek zárt lábrésze is van, így elkerülhető a bajlódás a mindig lecsúszó zoknival. Az a legjobb, ha a  rugdalózók, bodyk  nyithatóak  akár apró patenttal, akár húzózárral   a pelenkarésznél is, mert akkor a pelus cseréjekor nem kell az egész kezeslábast levenni. A bébiruhák anyaga legyen finom szövésű, puha pamut, meleg plüss vagy frottír. Ezeket általában jól lehet mosni, és ma már olyan szálösszetételűek, amelyek garantálják, hogy nem nyúlnak, s nem is mennek össze.Szebbnél szebb bébiholmikba lehet öltöztetni a csecsemőket ma már. A fő szempont a kényelem  Fotó: Simon Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!