Baba

2008.12.23. 05:48

A bababarát születésről

<b>Szombathely</b> - Méltósággal megszületni és szülni. Ez a címe annak az új könyvnek, amelyet dr. Lenkei Gábor jegyez, s amelyben a születés, a szülés témájában vetette papírra a megfigyeléseit, a gondolatait. A szerző a Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján szülészorvosként is dolgozott.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Születés. Életünk első, meghatározó élménye, amelynek kapcsán mostanában is rengeteg vita van. Egyesek azt állítják, hogy a születés  a szülés történelmi hagyományai szerint  az otthon melegében történjen, míg mások úgy vélik, hogy csak a modern orvostudomány és a felszerelt kórházak tudnak teljes biztonságot nyújtani anyának és gyermekének. Vajon hol van az igazság? Létezik középút? Erre kínál egyfajta választ a Méltósággal megszületni és szülni című könyv.

 Dr. Lenkei Gábor a Cenzúrázott egészség című könyve révén vált ismertté országszerte. Az orvos, aki a Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján is dolgozott szülészként, ezúttal a születés, a szülés témájában vetette papírra megfigyeléseit, gondolatait. 

 Vajon létezik-e átmenet az otthon meghitt intimitásában való megszületés, és a kórház rideg, de orvosilag nagyobb biztonságot kínáló környezete között? Dr. Lenkei válasza erre a határozott igen. Szerinte a megoldás a világhírű francia szülészprofesszor, Frederic Leboyer módszertanában, a gyöngéd születés-ben rejlik.

 A gyöngéd születés valójában arra az igen egyszerű alapra épít, hogy próbáljunk belehelyezkedni a születendő csecsemő nézőpontjába, aki a mama biztonságot adó pocakjából, a melegből és sötétből érkezik meg egy teljesen új világba. A módszer egyfelől olyan javaslatokat tesz, amelyek megkönnyítik az átállást a babának erre az új, számára ismeretlen környezetre. Másfelől az édesanyákat is felkészíti arra, hogy ne féljenek a szüléstől, s tanácsokat ad, hogyan használják az összehúzódásokat (fájásokat), így már első alkalommal profikként kerülhetnek a szülőszékbe. 

 A módszer azért válasz a felvetett problémára, mert kórházi körülmények között is kiválóan alkalmazható, és meghitt környezet teremthető különösebb ráfordítás nélkül.

 Dr. Lenkei Gábor könyve nagy empátiával, értő emberséggel mutatja be a gyöngéd születés módszerét, és közvetíti a baba gondolatvilágát; ráadásul olyan édesanyák  köztük egy orvos  tollából tartalmaz beszámolókat, akik gyöngéden szültek. Külön érdekesség egy apuka beszámolója, illetve egy magyar szülészorvossal készült interjú, aki számtalan szülést vezetett már le így. 

Lenkei doktor is megfogalmazza a meglátását a kötetben: Létezésünk egyik legfontosabb eseménye a szülés és a születés. Mi emberek a fontos eseményeknek szeretjük megadni a módját. Ettől vagyunk emberek. A létezésünk fontos része a tisztelet, az áhítat, a költészet, az esztétika, az átszellemültség és az emelkedettség. Az ember számára természetes, hogy a távozóknak megadja a végső tisztességet. Miért ne adnánk meg az érkezőknek az első tisztességet?


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!