Baba

2016.10.26. 16:35

Gyeses anyukák, ti mit olvastok a neten?

Fórumok, chat és Instagram oldalak, Facebook-csoportok, blogok, baba-mama portálok - melyik édesanya ne olvasott volna legalább egyet, de inkább többet rendszeresen a várandóssága alatt, a szülését követően, és ahogy a gyermeke cseperedett?

Tóth Kata

Több száz internetes oldal kelleti magát gyereknevelés témában - köztük nagyon személyes, mégis nyilvános blogokkal és olyan portálokkal is, amik mögött komplett szerkesztőségek állnak.

Azt mondják, kevésbé érzik magukat magányosnak azok az újdonsült kismamák, akik blogokat olvasnak (és írnak), vagy egy Facebook-csoporthoz tartozva hasonló helyzetben lévő anya-társaikkal együtt lélegezve jutnak túl a kezdeti nehézségeken. Azt is mondják, hogy egy anya a leghitelesebben az anyaságáról tud írni. Nem csoda hát, hogy mérhetetlenül népszerűek és látogatottak ezek az oldalak.

Tanácsért, megerősítésért, kíváncsiságból is követik őket az anyukák, ezeken az oldalakon - és ez rendkívül fontos motiváció - egy közösség részének érezhetik magukat. Márpedig egy, a külvilágtól magát sokszor elzártnak érző, korábban ingergazdag környezetben élő, dolgozó anyukának erre jogos igénye van.

Kajtár Petra a szülés utáni regenerálódás időszakát éli, a kisfia, Ádám háromhetes. Használható információk után kutat a neten Fotó: Kajtár Petra

Négy édesanya - mindnyájan 1 év alatti gyermekkel - számol be arról, hogy melyik portált látogatja, ha szakértő tanácsra, bevált praktikára van szüksége a babája fejlődésével kapcsolatban, vagy ha csak ismerős helyzetekre vágyik rácsodálkozni kikapcsolódásképpen.

Lőrincz-Farkas Eszter lapunk digitális menedzsereként dolgozott, most tíz hónapos kisfiával, Marcellel tölti otthon boldog, babázós mindennapjait. A szakmából adódó információéhsége ebben az időszakban is elkíséri: hetente többször kattint kedvelt netes blogjaira, és napi szinten böngészi azokat a Facebook-csoportokat, amelyekben regisztrált tag. Ez utóbbiak közül a Baba-Mama Szombathely nyilvános csoport, az Anyatanya és a Mozgásfejlődés Kérdezz-Felelek zárt csoport, az Egészséges (WHO-ajánlást követő) hozzátáplálós és a BLW Falatkás , avagy darabos, igény szerinti hozzátáplálás csoportokat emeli ki. A legelső ingyenes apróhirdetési oldalként működik, ezzel segíti a helyi kisgyerekeseket. A mozgásfejlődéssel foglalkozó csoportban gyógypedagógustól, konduktortól is kérhetnek tanácsokat a tagok, Eszter már élt a lehetőséggel, amikor azzal kapcsolatban kérdezett, hogy gond-e, hogy mászás előtt felállt a kisfia. Az altatás-kérdésben viszont ő segített másoknak az Anyatanya Facebook-csoportban. Ez egy olyan közösség, ahol az édesanyák nem csak a problémáikat oszthatják meg egymással. Fotókat, élményeket posztolnak, és akár párkapcsolati problémákat is kivesézhetnek. Ebben a csoportban moderátorok akadályozzák meg, hogy az anyukák egymás torkának essenek. A moderátorok jelenlétét szükségesnek tartja Eszter. Szerinte sajnálatos, hogy sok facebookos fórumon egy cipőben járó, felnőtt nők hajba kapnak, még ha csak virtuálisan is. Vida Ágnes babapszichológus két blogja, a gazdagmami.hu és a kismamablog.hu is gyakori olvasmánya, és bevallja, saját blog írásán is gondolkodott már. (Az Instagram-oldalak közül a következők érdeklik: doboagi, dorothyfashionmom, amberfillerup, kids_fashion_blogger)

Kovács Anita korábban válogatás nélkül falta a babás oldalakat. A képen kislányával, a három és fél hónapos Lizával Fotó: Solymos Dávid

Eszter úgy fogalmaz: jók a Facebook-csoportok, a babás portálok, mert használható tanácsokat adnak, de a saját édesanyja, a védőnő és a gyerekorvos véleménye az igazán mérvadóak. A fenti véleményt osztja a következő édesanya, Kajtár Petra is. Ő még nem annyira kikapcsolódásként, mint inkább használható információkért böngészi az internetet. Petra a szülés utáni regenerálódás időszakát éli, a kisfia, Ádám mindössze háromhetes. Az aktuális kérdések - szoptatás, anyatej, hasfájás foglalkoztatják. A babanet.hu, a csaladivilag.hu, a picibaba.hu és a szuloklapja.hu oldalakon gyakori vendég. A Facebookon tagja a Baba-Mama Szombathely nyilvános csoportnak, és egy helyi csoport üzenőfalán olvasott posztok alapján döntött arról, hogy melyik orvosnál végeztetik majd kisfiuk csípőszűrését. Petra várandósság alatti bibliája egyébként az Az a kilenc hónap című vaskos könyv volt, ebbe, mivel a szülés utáni időszakra is kitér, mostanság is belelapoz.

Kovács Anita, aki második csemetéjével, a négy hónapos Lizával van otthon, a következőket mondja: - Az első gyermekünkre várva szinte válogatás nélkül faltam a babás oldalakat, a fejlődéssel foglalkozók voltak a legérdekesebbek. Később az éppen aktuális témákról kerestem információt. Mostanában már csak egy-két oldalt nézek rendszeresen, illetve ha a közösségi portálon látok érdekes témát, azt elolvasom. Az igazi kedvencem a kismamablog.hu. Folyamatosan érkeznek rá az újabb és újabb témák; fejlődéssel, nevelési helyzetekkel foglalkozó anyagokat is lehet találni. Ha helyi vagy környékbeli program, szakember elérhetősége érdekel, akkor a szombathely.imami.hu-t nézem meg. A Facebookon követem a bezzeganya.reblog.hu oldalt, a hozzátáplálásról a nutriklubot olvasom, és használtam már adok-veszek oldalakat is.

Lőrincz-Farkas Esztert a szakmából adódó információéhsége a babázós időszakban is elkíséri. A fotón a tíz hónapos Marcival Fotó: Szendi Péter

Zavarnak a rossz helyesírással írt szövegek, és az, ha kéretlen hirdetéseken kell átverekednem magamat, hogy a tényleges tartalomhoz jussak - tehát ezek az első szűrők az oldalaknál. Ami összességében a leginkább bosszant az az, ahogyan az anyukák egymásnak esnek. Fórumokat már egy ideje nem nézek babás témában, mert nem tartom jónak az akár orvosi kérdésekben adott tanácsokat, illetve azt, ahogyan kioktatják egymást a csoporttagok. A Hordoz-lak nyilvános Facebook-oldalt semmiképpen se hagynám ki: változatos babás programokat ajánlanak és rendszeresen személyes találkozásra hívnak.

Rákóczi Enikő rengeteget olvas a világhálón, amit az is indokol, hogy női blogokból (életmód témában) írja majd a szakdolgozatát. Több Facebook-csoporthoz csatlakozott, amióta a kislánya megszületett. Kettőt emel ki, ezekre gyakran fellép: a Babák, akik 2016-ban születnek elnevezésű országos, majdnem 6 ezer tagot számláló, zárt csoportot és a Kismamák és kisbabás anyukák csoportja elnevezésűt.

Rákóczi Enikő női blogokból (életmód témában) írja majd a szakdolgozatát. A karjában három és fél hónapos Lili lánya Fotó: Jákli Csilla

Általánosságban szereti, ha moderátorok hagyják jóvá vagy utasítják el a csoportokban írt bejegyzéseket. Ő sem szíveli az egymást bántó kismamákat, úgy látja, kevés a támogató csoport, ahogy az életben, úgy az interneten is..

A most három és fél hónapos Lili - Enikőék kislánya - néhány héttel a vártnál korábban jött világra, talán ezért is van az, hogy anyukája az első hetekben különösen érzékeny volt, jólesett neki jó hangulatú közösségek tagjainak hozzászólásait olvasni.

Hasfájás témában már kapott hasznos tippet egy netes oldalról, amikor az orvosa, a patikus és a védőnője is más véleményen volt. Negatív példát is hoz: a kisbabanaplo.com-ot nem szerette a hangvétele miatt, és Vida Ágnes Gazdagmami oldala sem tartozik a kedvencei közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!