Baba

2016.11.09. 14:05

TSMT - A pedagógiai módszer az éretlen idegrendszer szerveződését segíti

Szombathely - A TSMT-mozgásterápiát sérült idegrendszerű és ép intellektusú gyerekeknek egyaránt ajánlják.

Tóth Kata

A TSMT, azaz a tervezett szenzomotoros tréning egy mozgásterápia neve. Három hónapostól tízéves korig ajánlott sérült idegrendszerű gyerekeknek, valamint az ép intellektusú, de tanulási, viselkedési vagy mozgásos problémákkal küzdő gyerekeknek. Radimeczky Dóra konduktor, TSMT-terapeuta fontosnak tartja megjegyezni: a fejlesztések megkezdését minden esetben vizsgálat előzi meg annak érdekében, hogy a terapeuta a gyermek számára legoptimálisabb, egyénre szabott fejlesztési tervet dolgozhasson ki. Az eltérő tüneteket három csoportba lehet sorolni: motoros, pszichés-kognitív, illetve szociális területen jelentkező tünetek.


A tervezett szenzomotoros tréning alkalmazható egészséges, az éretlenség jeleit nem mutató gyermekek esetében is Fotó: Kissné Pető Mónika

Néhány kiragadott koraitünet-példa, amelyek indokolhatják a szenzomotoros fejlesztést. Ha egy gyerek nem érzi, ha megüti magát, nem nyugtatható meg simogatással, az a bőrön keresztüli érzékelés zavarát jelezheti. A vizuális rendszer problémáját mutatja a hullámzó látásfigyelem, az emberi arcok felismerésének nehézsége, a térbeli, síkbeli tájékozódás nehézségei. A hallási ingerek feldolgozási zavarára utalhat a hullámzó hallásfigyelem, a váratlan fülbefogás, ha egy kisgyereknek csak az erős zajok keltik fel a figyelmét, illetve ha a beszédértés és a nyelvi kifejezőkészség késik. Az egyensúlyszerv eltérő működését a fej- és törzstartás nehézsége, az izomtónus-beállítás és -eloszlás zavara, a mozgás közbeni egyensúlyvesztés jelezheti. Arra is fel kell figyelni, ha a gyermek gyakran és ok nélkül elesik, elejt dolgokat, vagy ha nehezen tanul meg biciklizni. Itt kell megjegyezni, hogy az egyensúlyszerv fejlődéséhez elengedhetetlen a mozgás. A terapeuták azt tanácsolják a szülőknek, hogy ne féltsék (túl) a gyerekeket. Hagyni kell őket fára mászni, rollerezni, biciklizni, elesni, biztosítani kell számukra a mozgásszabadságot.

A korai tünetészlelésnek és a korrekt vizsgálatnak nagy jelentősége van. A konduktor hangsúlyozza, hogy a megfelelő beavatkozás hiányában a tünetek tartósan fennmaradhatnak, és a későbbi életkorban jelentkezhetnek - figyelem- és koncentrációzavar, viselkedés- és beilleszkedési problémák, tanulási zavarok formájában.

A terapeuták a komplex állapot- és mozgásvizsgálat eredménye alapján javasolnak egyéni vagy csoportos TSMT-tornát a gyerekeknek. - Az egyéni tornát home-training formájában betanítjuk a szülőknek, akik négyhetente kontrollvizsgálat keretében mutatják be az aktuális állapotot - mondta a konduktor.

Egy kiterjedtebben sérült gyermek 3-6 egyéni TSMT-tréning után jut olyan fejlettségi szintre, hogy képes legyen a csoportos TSMT-fejlesztésben részt venni. A foglalkozások négyfős csoportokban történnek, változatos eszközökből álló akadálypályákon (óriáslabdák, gurulóhengerek, csúszda, függőhálók, egyensúlyozó eszközök, hinták) kell megadott mozgásokat végezni és azokat mondókákkal, énekekkel kísérni.

A tréningek nyomán javul a koncentrációjuk, a figyelem irányíthatósága, a ritmusérzékük és a motoros kreativitásuk, fejlődik a kommunikációjuk és az anyanyelvi készségeik. A cél pedig az, hogy tartós figyelmet produkálni tudó, terhelhető gyerekek kerüljenek az iskolába, akiket az előbbiek hiányából adódó komoly kudarcok elkerülnek.

A TSMT-mozgásfejlesztést nem csak terápiás céllal ajánlják. Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt a TSMT okosító tornaként alkalmazható egészséges, az éretlenség jeleit nem mutató gyermekek esetében is. A szakemberek szerint ügyesebbek, jobb tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetnek azok a kisdiákok, akik ebben a terápiában részesültek bármely életszakaszukban.

A korai tünetészlelésnek és a korrekt vizsgálatnak nagy jelentősége van




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!