Baba

2016.12.20. 19:25

A természetes családtervezésért

Szombathely - A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy egy Vas megyei védőnő, Déri Viktória Védőnői díj a gyermekáldásért elismerésben részesült.

Tóth Kata

Budapesten vette át a díjat a szombathelyi területi védőnő a Kaliforniában élő prof. dr. Ősapay György gyógyszerkutatótól, az MTA doktorától és feleségétől, Ősapay Klára kandidátustól. A házaspár alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon tapasztalható csökkenő gyermekvállalási kedvre, és megoldást találjanak a problémára. Az idén először olyan védőnőket díjaztak, akik sokat tettek a gyermekáldás elősegítéséért és az újszülöttek egészségéért.

A szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ Prevenciós Házában találkozunk Vikivel - így szólítja a környezetében mindenki. Szóróanyagot mutat a természetes családtervezési módszerekről. Hamar szóba kerül a Billings-féle ovulációs (peteérés, tüszőrepedés) módszer, a Creighton-módszer, a tüneti hőmérőzés - olyan fogamzásszabályozási formák, amelyek a természet törvényein alapulnak. És amiket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismer és támogat.

Viki örül a díjnak, amire nem számított. Úgy tudja, ajánlás érkezett az alapítókhoz az egyik helyi kolléganőjétől, a Magyar Védőnők Egyesülete szombathelyi szakosztályának vezetőjétől, Kornosné Galavits Katalintól. Ő nyomon követte Viktória munkáját, többször érdeklődött is róla, felfedezhette a kiírást, és azután jelölte kolléganőjét.

Déri Viktória a budapesti oklevélátadáson dr. Ősapay Klára kandidátus és prof. dr. Ősapay György kémikus, gyógyszerkutatók társaságában  Fotó: Déri Norbert

Viki tehát körzeti védőnőként dolgozik, babamasszázst tart, szülésfelkészítő tanfolyamon vendégelőadó és Tipegő klubot is vezet. Mindezeken kívül a Creighton-módszert oktatja, ami hat éve jutott el Magyarországra, és aminek most országosan mindössze hat oktatója van. A családtervezés egyik módjáról van szó, amelynek segítségével a nők menstruációs ciklusuk során képesek meghatározni a termékeny és terméketlen napokat. Alkalmazható a várandósság elkerülésében, illetve annak elérésében is, attól függően, hogy egy párnak mik a szándékai.

Tanulása időt, türelmet és odafigyelést igényel, de néhány cikluson belül elsajátítható. A lényeg: termékenységi táblázatot vezetnek a módszert alkalmazók. Ha ezt helyesen és türelmesen teszik, és mellőzik a külső, orvosi beavatkozásokat, akkor húsz és negyven százalék közötti a sikerességi ráta. NaProTechnológiát végzett nőgyógyászok - igen, vannak ilyenek is az országban - segítik az oktatók munkáját. Ők a nőgyógyászati és termékenységgel kapcsolatos panaszokat holisztikus (az embert testi, lelki és szellemi síkon, teljes egészében) módon vizsgálják ki.

Ha NapProTechnológiát végzett nőgyógyászhoz jut el egy pár, az ő segítségével hetven-nyolcvan százalékos sikerességi rátát tudnak elérni. Ha szükséges, - és ez hamar kiderül - a termékenységi táblázat adatait felhasználva, a női ciklussal összhangban diagnosztizálnak és gyógyítanak a nőgyógyászok. Viktória 18 éve védőnő és négy éve oktatja a módszert, sikerrel - nyolc kisbaba született az elmúlt három évben azok körében, akiket tanított. Több mint harminc pár tanulta már meg a
Creighton-táblázat vezetését Vikitől, és használják várandósság elérésére vagy éppen elkerülésére.

Szájról szájra terjed a híre, elsősorban azoktól a szülőktől jut el másokhoz, akiknél néhány hónapon belül megtörténik a gyermekáldás. Egy, a körzetéhez tartozó édesanyát és a férjét hozza példaként, akik két-három évig vártak a baba érkezésére. A hosszan, több mint egy évig tartó táblázatvezetés és egy helyi nőgyógyász is megerősítette, hogy nincs fizikai, szervi akadálya annak, hogy jöhessen hozzájuk a gólya. A türelem egyszer csak meghozta a gyümölcsét, azóta két kisgyerekük van.

Viki, akit pici kora óta mindig azok a dolgok érdekelték, amik gyerekekkel kapcsolatosak, állítja, a
módszer pontosabb, precízebb, mint azok, ahol valamilyen tárggyal, például ovulációs teszttel vizsgálják a peteérést.

Amikor önmagáról faggatom, azt mondja, azt csinálja, amit szeret. A nehézségeken mindig átlendíti valami: egy mosoly egy babától, egy köszönöm a szülőktől vagy egy pozitív terhességi teszt, amiről neki is küldenek mms-t az anyukák. A legidősebb
Creighton-baba lassan hároméves lesz. A legtöbben már kisdedek. Viki alkalmanként jegyesoktatásban is részt vesz, mivel az egyház által is elfogadott a módszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!