Baba

2017.03.01. 17:20

Lencsevégen az apró talpak, és a pihe-puha bőr

Ártatlanság, parányi ujjacskák, bölcs tekintet - minden, amitől a babafotók tökéletesek lehetnek.

Tóth Kata

A babafotózás szóról sok mindenkinek Anne Geddes, az ausztrál születésű, New Yorkban alkotó fényképész munkái jutnak eszébe. Káposztalevekben és sütőtökben trónoló ikrek, méhecskejelmezben mosolygó kisfiú és napraforgós fejdíszben pompázó, virágcserépből nézegető hármas ikrek - az érzelmek, a természet-közeliség, a babák egyénisége mind ott vannak a fotókon. A hatvanéves művész egyedülálló látásmódjáról tanúskodó képek az egész világot bejárták és meghódították. A csecsemő, az újszülött mint téma sok fotográfust foglalkoztat. Megfordítva a dolgot: egyre több szülő látná viszont szívesen évekkel később babája életének legelső, gyorsan múló időszakát. Ebben a nagyon intenzív periódusban a felnőttek szinte belefeledkeznek gyermekeik mozdulataiba, gesztusaiba. Abba, hogy a baba napról napra felfedezi és egyre jobban megismeri az őt körülvevő világot.

Kajcsos Botond, aki 2016. december 30-án született, és mindössze tíznapos volt, amikor az első felvételek készültek róla egy stúdióban Fotó: Szabó Barbara

Tóth Viktória öt éve kezdett el babákat fotózni. Fontosnak tartja megjegyezni, különbség van az újszülött- és a babafotózás között. - Az újszülöttfotókat a kisbaba 14 napos koráig ajánlott elkészíteni. Ilyenkor a babák még sokat és mélyen alszanak. Minél fiatalabb az újszülött, annál kevésbé zavarjuk őket a fotózással, és kis szerencsével a pózváltások után könnyedén visszaalszanak. Körülbelül három-négy hónapos kortól beszélünk babafotózásról, amikor a picik már kacagnak, emelgetik a fejüket. Ideális időszak a babafotózásra az is, amikor már meg tudják fogni a kis lábujjaikat, ülnek, vagy épp megteszik az első botladozó lépéseiket - mondja.

A hozzá érkező gyerekekről lelkesen mesél: mindegyikük más, megismételhetetlen apró csoda. Imádja az apró ráncos talpaikat, a babahurkákat és a pihe-puha bőrüket, kacagásukat. Van olyan baba, akiről könnyedén tud mosolygós képeket készíteni, de akad olyan is, akinek meg kell küzdenie a bizalmáért. A legkisebbeket a saját otthonukban, a nagyobb gyerekeket és a családokat a természetben fotózza szívesen. Letisztult stílus jellemzi a munkáit, amikhez természetes fényt, színeiben és mintáiban egyszerű takarókat és kendőket használ. A kellékek helyett a babákra helyezi a hangsúlyt, akiknek az egyénisége már néhány hónapos kortól kezd megmutatkozni. Szereti, ha a fotói mosolyt csalnak a szülők arcára, és szinte hallják a gyerekük kacagását, amikor meglátják a képeket.

Tóth Viktória a kislányával, Reginával Fotó:Tóth Viktória

Viktória jelenleg a kislányaival van otthon, és rajtuk éli ki fotózási szenvedélyét. Amióta édesanya, a saját bőrén tapasztalja, hogy bizony az újszülöttekből totyogó babák lesznek röpke egy év alatt. Félő, hogy az idő múlásával nem tudjuk visszaidézni azt, hogy milyenek voltak a gyerekeink, mondja. A képek segítenek visszarepíteni az időben és visszaemlékezni ezekre az időszakokra a babánk életéből.

Kajcsos Anikó és a férje, Zoltán csodás emléket szerettek volna maguknak, a nagyszülőknek és kisfiuknak, Botondnak, így nem volt kérdés, hogy fotós készíti az első családi fényképüket. A kismama már a várandóssága alatt megtalálta a megfelelő fényképészt, hozzá vitték a tíznapos Botondot. A szakember már a megérkezésük után átvette az irányítást, Boti az öltöztetés során felébredt, de ő ügyesen elringatta és megteremtette számára a kényelemes környezetet: a meleg, kellemes stúdiót és fehér zajt a nyugodt alvás érdekében. Botondot nagyon finoman és óvatosan beállította a fotókhoz, a kisfiú azonban a fotózás alatt úgy döntött, hogy ő nem szeretne tovább aludni, de ez sem jelentett problémát. Így is gyönyörű fotók készültek - a mocorgás, gügyögés alatt is -, hiszen mindenki jól érezte magát az alatt a pár óra alatt, amíg ott voltak. Anikó biztos benne, hogy amikor Boti nagyobb lesz, illetve ahogy a család bővül, biztosan készíttetnek még hasonló sorozatot. A családi albumuk így egyre csak bővülni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!