Baba

2017.03.01. 17:20

Újszülöttköszöntő a tengerentúlról

Magyarországon még kevésbé, az USA-ban annál inkább elterjedt a szokás: babaváró bulit (baby shower) rendeznek a kismamáknak, közvetlenül a szülés előtt.

Tóth Kata

Lehetnek érvek ellene, de több szól mellette: ez az utolsó alkalom egy önfeledt találkozóra a leendő anyuka és barátnői között, mielőtt világra jön a baba. A barátok bonyolítják a szervezést, és egy ilyen összejövetel tökéletes alkalom egy kis lelki ellazulásra. A baby shower, ami magyarul annyit tesz: újszülöttköszöntő, vagy babaváró buli, különösen az USA-ban elterjedt modern parti. Régebben kizárólag a várandós édesanyának rendezték, és csak nők vettek részt benne, mostanában nem ritka, hogy az apa és más férfiak is jelen vannak.

Eredetileg azért tartották, hogy a tapasztalt hölgyek megosszák bölcsességüket és az anyává válás művészetét a leendő édesanyával és a fiatalabbakkal. Hagyományosan csak az első gyermek születésekor szervezték meg, de manapság egyre gyakoribb a többi gyermek számára is. Sőt, az első gyermeknél is előfordul, hogy a szülők két baby showert tartanak, egyet a barátokkal és egyet a munkatársakkal.

Amerikai hatásra az Egyesült Királyságban és Franciaországban is elterjedt a szokás. És egyre népszerűbb Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában is.

A baby showert rendszerint nem a leendő szülők rendezik, hanem valaki más - az anya barátnői - a tiszteletükre. Legyen otthon, vagy egy kávézóban - a helyszínt lampionokkal, lufikkal dekorálják. Gyakran kisbabákkal kapcsolatos játékokat játszanak. Például igyekeznek megtippelni a gyermek nemét vagy a születése napját, azt, hogy mekkora az anyuka haskörfogata, súlya, a baba mérete. Vagy próbálnak felismerni bébiételeket az ízük alapján. Kerti parti jellegű a vendéglátás - süteményt is felszolgálnak. És ajándékozni is szokás: mondjuk pelenkákból készült, tortaformába csomagolt pelenkatortát (babakelengyét). A szokások családonként változnak: vannak, akik szívesebben rendezik meg a partit a szülés után; páran úgy tartják, balszerencsés a még meg nem született gyermeknek ajándékot adni, megint mások úgy vélik, a gyermek születése családi esemény, és nincs szükség nyilvános ünneplésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!