Baba

2015.01.18. 14:30

A kisbabák helytelen táplálása allergiát is okozhat

Az újdonsült anyáknak manapság már számtalan lehetőségük van tájékozódni arról, hogyan táplálják kisbabájukat. Fontos azonban az odafigyelés, mert a korai étrend kihathat a gyermek későbbi egészségére is.

Lisztmayer Zsófia

A kisbabák megfelelő táplálása fontos szerepet játszik a megfelelő súlygyarapodásban, az immunrendszer érésében, a mozgás fejlődésében, az értelmi és érzelmi élet alakulásában. Főleg az első gyermekes anyukák kétségbeesve bújják az internetet, segítség után kutatva. Jönnek ugyanis a folyamatos kérdések: mennyit kell ennie egy újszülöttnek? Elég-e neki vajon az anyatej? Mikortól érdemes hozzátáplálni? Minél több cikket olvasunk azonban végig, annál inkább elveszve érezzük magunkat. Egy dologban biztosak lehetünk: szoptassunk jó sokáig.

Milisitsné Tátrai Beatrix szombathelyi védőnő elmondta, hogy fél éves korig érdemes csak anyatejjel, vagy anyatej pótló tápszerrel táplálni a kicsiket.

– A babák fejlődéséhez, növekedéséhez nincs szükség másféle táplálékra. Az anyatej és a tápszer tartalmazza mindazokat a fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, amire egy féléven aluli babának szüksége van. Nem utolsó sorban a szoptatás révén a szervezetébe került laktobacillusok és bifidobaktériumok megalapozzák az immunrendszer kialakulását és megerősödését. Minél tovább szopik tehát egy baba, az immunrendszere annál stabilabb lesz. A folyékony ételek emésztése pedig biztonságosabb és könnyebb. Féléves kor után sem kell abbahagyni a szoptatást, hanem csak hozzá kell táplálni. Ez azt jelenti, hogy a meglévő anyatej és tápszer mellé adunk már kalóriadúsabb szilárd táplálékot is a megnövekedett kalóriaszükséglet miatt – mondta el Milisitsné Tátrai Beatrix.

Borsos Dorka már ismerkedik a kanállal és a pépekkel is. Fotó: Lisztmayer Zsófia

Féléves kor után igazán megindul a kisbabák mozgásfejlődése, ami sok kalóriát emészt fel. Éppen ezért több tápanyagra van már szükségük.

– Mielőtt hozzákezdenénk már ételekkel való tápláláshoz, a szoptatott babáknak kis mennyiségben glutént adunk. Az ajánlás szerint lehetőleg a negyedik hónap után, de még a hetedik hónap előtt, és utána még legalább három hónapig biztosítani kell az anyatejet. A kis mennyiségű glutén egy csapott mokkás kanál gabonapép formájában anyatejjel, vízzel elkeverve jut a csecsemőhöz. Feltételezésünk szerint, ha a szoptatott csecsemő ilyen kis mennyiségű glutént kap, szervezete nem fog kialakítani helytelen válaszreakciókat, és a lisztérzékenység is megelőzhető. Ennek csak szoptatott vagy vegyesen táplált babák esetében is van létjogosultsága.

Mint megtudtuk, a hozzátáplálást a hatodik hónap után érdemes elkezdeni. Minden esetben gyümölcslével kezdjük, majd pépekkel folytassuk a kellemes, édes ízük miatt. Adhatunk a kicsinek magunk által készített pépet vagy babadesszertet is. Fontos azonban, hogy mindig annyit adjunk, amennyit a baba szívesen elfogad. A védőnő szerint törekedni kell arra, hogy a hozzátáplálást a kisétkezések, tehát a tízórai és az uzsonna időpontjára tegyük. Továbbá fontos a szezonális gyümölcsök használata, az alma például minden évszakban rendelkezésre áll, egészséges, vitamindús gyümölcs, alapja lehet egy gyümölcskoktélnak is.

– A citrusféléket csak nyolcadik, kilencedik hónap után adjuk allergizáló hatásuk miatt. Nem adható továbbá eper és málna sem, mivel szintén allergiát okozhatnak! Az aprómagvas gyümölcsöket, mint a ribizli, a szeder, és a kivi, passzírozva adjuk a babáknak. Nem szabad azonban siettetni a hozzátáplálást, ha van még anyatej. Nyugodt tempóban haladjunk, engedjük, hogy a baba megszeresse az új ízeket, és elfogadja a kanalat. A főzelékeket is fokozatosan ismertessük meg vele, a baba ételei ne legyenek sósak, valamint párolva és főzve készítsük el őket – mondta el.

Milisitsné Tátrai Beatrix hozzátette, hogy a baba szervezetének is szüksége van vitaminokra.

– Azért, hogy a zsírban felszívódó vitaminokat a baba szervezete hasznosítani tudja, a főzelékeket dúsítani kell olajjal vagy olaj alapú margarinnal. A hetedik hónap után hús hozzáadásával tehetjük teljes értékűvé a kicsinek adott főzeléket. A szoptatások ritkítása azonban legyen a baba igényeinek, és az anya elhatározásának függvénye!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!