Baba

2008.02.19. 07:00

Babázik és dolgozik

Ügyes munkaszervezéssel képes megoldani Onyutha Judit műsorvezető, hogy két gyermeke mellett minden hétköznap elmagyarázhassa nekünk a képernyőn, milyen időjárási frontok jönnek-mennek felettünk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Az ismert embereknek könnyebb megszervezni az életüket  gondoljuk gyakran, pedig ugyanazokkal a gondokkal kell szembenézniük.

 - Négy hónapos volt a kislányom, Panni, amikor először álltam újra képernyő elé, és nem dőlt össze a világ, hogy három órát a nagymamája vigyázott rá. Cserébe viszont  mosolygós édesanyát kapott, s nem egy fásult, begubózott, elhasznált kismamát  mondja Onyutha Judit, aki gyorsan hozzáteszi, hogy ehhez persze szerencse is kell.

 - Ki segít önnek a gyermekek ellátásában?

 - Munkahelyem, a tv2 megértő, ezért csak a legszükségesebb időt kell bent töltenem. Reggel ötre megyek, nyolcra már végzek, akkor többnyire még alszanak, igazából csak az álmukat kell őrizni. A délután húzósabb, fél négytől hétig igencsak tombol Panni és Marci. A párom édesanyja rendszeresen vigyáz rájuk, édesanyám is besegít, és találtunk egy nagyon kedves hölgyet, aki állandó bébiszitterként segít, ha programunk van a párommal. Sokszor tapasztalom, hogy a kismamák nem mernek segítséget kérni, részben mert félnek, hogy más nem tudja ugyanolyan tökéletesen ellátni a gyermekeket, mint ő. Szerintem sem, de belátom, milyen jó, ha sok emberhez kötődnek, ha sokan szeretik őket. Persze tudom, ez pénzbe kerül, mi is több dologról mondunk le ezért.

- Fiatal párok között okoz feszültséget a munkamegosztás is.

 - Azt nem mondom, hogy gyakran vitatkozunk erről a témáról, de nálunk is fölmerülnek konfliktusok. Igyekszünk ezeket higgadtan megoldani. Egyet azért hozzátennék: nekünk, nőknek kell belátnunk, a kisbabák életének korai szakaszában inkább az anyjukra van szükségük. Buta dolognak tartom a méricskélést, nem lehet mindig mindent megfelezni. Azt vettem észre a szülés után magamon, hogy belátóbb lettem, igyekszem tőlem telhetően jól megoldani a dolgokat, de nem esem kétségbe, ha nem lesz minden százszázalékos. Sorstársaim egy része magával szemben is türelmetlen, és ez nem jó, környezetük issza meg a levét.

- Gondolom, élete végéig nem akar időjós lenni.

- Némettanári diplomám van, egészen kicsikkel örömmel foglalkoznék, de szeretnék még továbbtanulni. Egyelőre ehhez igencsak elfáradok. Ábrándozunk és beszélgetünk a harmadik babáról is, így azt tervezem, ha ő kicsit nagyobb lesz, a testvérei pedig iskolába járnak, akkor logopédiával vagy valamilyen fejlesztő pedagógiához kapcsolódó dologgal foglalkozom majd.

Dallos Zsuzsa

Tovább a Gyerekszobába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!