Baba

2008.11.03. 06:15

Csecsemőkori súlygyarapodás

<b>VN</b> - Angol tudósok szerint, ha a 06 hónapos csecsemőnek gyors a súlygyarapodása, nagyobb eséllyel válik túlsúlyossá későbbi életében, mint lassabban hízó kortársai.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Ha kisbaba érkezik a családba, általában ő mindenki pufók kis angyalkája, és minél húsosabb, a család annál egészségesebbnek gondolja. A súlyával kapcsolatban pedig úgy véljük, nem gond, ha pufók, majd kinövi. De mi az igazság, vajon hogyan  befolyásolja a csecsemő testsúlya az ember későbbi életszakaszainak testsúlyát?

 A gyors csecsemőkori súlygyarapodás és a későbbi magasabb testtömegindex között kapcsolat áll fenn, de az összefüggés az egyéni testösszetétellel kapcsolatban még nem tisztázott. Angol tudósok ezért célul tűzték ki, hogy megvizsgálják a cse-csemőkor különböző periódusaiban bekövetkező testsúlyváltozás és a későbbi testösszetétel, azaz a testzsír és testzsírmentes tömeg változásainak kapcsolatát. 

Megvizsgáltak kettőszázharmincnégy egészséges angol gyermeket és tinédzsert, és a következőket találták: függetlenül a születési súlytól, a nemtől, pubertástól, fizikai aktivitástól és a szülők testtömegindexétől, ha a 06 hónapos csecsemőnek gyors a súlygyarapodása, akkor nagyobb eséllyel válik túlsúlyossá későbbi életében, mint lassabb súlygyarapodású kortársai. Félegyéves korú babák esetében ilyen jellegű összefüggés azonban már nem mutatható ki. 

 De miért is érdemes odafigyelnünk erre az összefüggésre? Ha a kisbaba a nagyobb rizikójú csoportba tartozik, lehetőségünk van rá, hogy a későbbiekben jobban figyeljünk az étkezésére és a  fizikai aktivitására, hogy megelőzhessük a túlsúly kialakulását.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!