Baba

2016.04.14. 15:26

Dévény-tornával gyógyulhatnak a sérült csecsemők

Szombathelyen is elérhető a világon egyedülálló mozgásrehabilitációs módszer.

Tóth Kata

–  Azoknál a csecsemőknél, akiknél mozgásfejlődésbeli elmaradás észlelhető, illetve a koraszülötteknél, az ikerszülések esetében, és minden olyan esetben, amikor a mozgató rendszerben elváltozás jön létre vagy felmerül az agyi-idegrendszeri sérülés lehetősége – például azoknál, akik születésükkor agyi oxigénhiányos állapotba kerültek, esetleg kis fokú agyvérzést kaptak – létfontosságú lenne a DSGM-gyógytornász által végzett szűrés – egy állapotfelmérés –, majd szükség esetén a késlekedés nélküli cselekvés, a kezelés megkezdése Dévény Anna speciális mozgásterápiás módszerével – mondja meggyőződéssel dr. Gecse Krisztián főorvos, egy szombathelyi gyermekgyógyászati és egészségügyi központ vezetője.

–  A „dévényes" gyógytornászok egy speciális tünettan alapján a mozgássérülés jeleit és fokát is képesek megállapítani, és a tét nagy:  az időben – akár már az inkubátorban – megkezdett Dévény módszerű kezelés az esetek 80 százalékában teljes gyógyuláshoz vezet.

Fotó: Kissné Pető Mónika

Ráadásul az agynak csak nagyjából féléves korig van egy tartalékállománya, amit ha nem vesznek igénybe, leépül –  érvel munkatársa, Simonné Pungor Mária szombathelyi DSGM-szakgyógytornász (DSGM=Dévény Speciális manuális  technika – Gimnasztika módszer ) is a minél hamarabb elkezdett kezelés mellett.

Hozzáteszi még: a súlyos sérülések esetében is – ami kb. 20 százalékot jelent – tudnak javulást elérni a Dévény-módszer segítségével, de ezt a károsodás mértéke szabja meg.

Dévény Anna gyógytornász, művészitorna-szakedző  és kollégái, tanítványai a gyermekek és felnőttek mozgásrehabilitációját végzik – kiváló eredményekkel. A módszer kulcskifejezése a képessé tevés a gyógytornásznő által kifejlesztett manuális technikával: a helyes működés beindítása, ami után aztán következhet a fejlesztés – a már működő finomítása – szemben a korábbi gyakorlatokkal, amik erőltetik, kényszerítik azt a mozgást, amire a beteg még nem képes. Az ortopédiai elváltozások kezelésében és a rehabilitáció területén is jó eredményeket tud felmutatni a módszer.

A gyakorlatban az idegrendszeri sérülések esetében a manuálterápia során a gyermek egész testét – a fejtől az alsó végtagig – óvatosan, bőrön keresztül kezelik, az izmokban és inakban lévő idegvégződéseket direkt ingerlik, így juttatva az agyba közvetlenül ingerületet. Amennyiben a csecsemőnek szopási, nyelési, esetleg a gyermeknek hangképzési problémája van, akkor a kezelés az arcra, nyakra, fejre és szájüregre terjed ki.

– A kezelés ritkán jelent igazán fájdalmat, de néha elkerülhetetlen – a legkevésbé a nyaki régióhoz érve tolerálják. Ha sírnak a babák, annak oka inkább a diszkomfortérzetük, az, hogy nehezen szakadnak el édesanyjuktól. Néhány alkalom után aztán egymásra hangolódunk, és az elváláskor mosolyra húzódik a szájuk. A kezeléssel együtt járó kellemetlenséget minimalizáljuk, hisz kicsiny, védtelen babákról van szó.

Az egyre növekvő igényekhez képest kevés Dévény-terapeuta – 180-200 fő az országban – áll rendelkezésre, és az OEP-finanszírozás se jelent teljes térítést, mindenesetre háromnegyed éve támogatja a TB a Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika módszer egyik működési területét, a gyógyító részt: önálló kóddal ismerték el a kezelési gyakorlatot.

A budapesti székhelyű Dévény Anna Alapítvány kapja a támogatást. Szigorú szakmai ajánlásokat fogalmaznak meg a módszert elsajátító gyógytornászok számára, ezeket a deveny.hu honlapon bárki olvashatja.

–  A gyógytornászoknak maguknak is komoly fizikai igénybevételt jelentő kezelésekből van, hogy néhány alkalom is elegendő, jellemzőbb azonban – a csecsemők, kisgyermekek állapotától függően –, hogy heti legalább kétszeri találkozást javasolnak. – beszél még kollégái munkájáról Gecse Krisztián. Hozzáteszi azt is, hogy egy-egy gyerek gyógyítása néha többéves, és mi tagadás, anyagilag megterhelő feladat is lehet.

Más módszerekkel, kezelésekkel nem vegyíthető, azokkal párhuzamosan nem alkalmazható a terápia.

Az elhivatott, az életüket szinte teljesen a gyógyításra feltevő dévényes gyógytornászok pedig mindent megtesznek, hogy sokszor óriási erőfeszítéssel, aprónak látszó, nagy dolgok történhessenek.

Így ismerhető fel, ha probléma van:

A szülőknek, a gyermekorvosoknak, a védőnőknek követniük kell a gyermekek mozgásfejlődését.  A Dévény Alapítvány honlapján – legalul, a Szolgáltatásaink fül alatt – található egy tájékoztató füzet, melyben magyarázatokkal, ábrákkal szemléltetve bemutatják másfél éves korig bezárólag a normál mozgásfejlődés fázisait, azt, hogy mely életkorban milyen mozgásformák tekinthetők megfelelőnek, és hogy milyen jelekre kell odafigyelni, amiket észlelve érdemes szakember véleményét kérni. Néhány példa: gyanújel lehet, ha egy baba a 2. hónap végén ölben és hason tartva a fejét hátrafeszíti, ha 4-5 hónapos életkorban "szinte kifolyik a szülő kezéből", vagy ezzel ellenkezőleg törzsét, végtagjait feszíti, karjai nehezen emelhetők. Ugyanígy a normálistól való eltérésre utal, ha 8-9 hónaposan négykézláb állásban szétcsúsznak a térdei. Tanácsokat adnak azzal kapcsolatban is, hogy mit vagy mit ne tegyünk a babával, helytelen például a korai erőltetett ültetés és a járássegítők használata.

A speciális manuális technika a Dévény-módszer egyik része, a képessé tevés eszköze. A mozgás létrejötte után léphet be a módszer másik része, a speciális testképző gimnasztika – ez a továbbfinomítás, a  harmonikus mozgáskialakítás eszköze, melynek segítségével a mozgás tudatossá, pontossá, célszerűvé és gazdaságossá válik – ezért lehet létjogosultsága akár az Operaház balettermében is, ahol „Panni néni" – Dévény Anna – formálta a „kimívelt" testeket is.

Mindig lehet jobban, a cél mindenkinél a saját maximális lehetőségeinek az elérése.

Dévény Anna azt mondja: „Helyesen egy mozdulatot csak egyféleképpen lehet kivitelezni,....nincs kétféle út, egy az egészségesnek, egy a sérültnek. Az út egyféle, az eredmény az, amelyet a sérülés mértéke és típusa határoz meg. " Ezt szem előtt tartva tehetjük meg az újabb és újabb lépéseket a helyes mozgás útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!