Baba

2009.02.24. 06:34

Ketrec vagy biztonságos játszótér?

<b>Körkép</b> - Hasznos vagy fölösleges dolog-e a járóka? Megoszlanak a vélemények e babaügyben is. Egyesek áldásnak tartják, mások egyenesen rácsos börtönnek nevezik. Az igazság tán a kettő között lehet.

Simon Erzsébet

Régebben is használtak a szülők járókát: amolyan egyszer egyméteres, farácsos kiságyat, a mai kismamák pedig számos fajta közül választhatnak az üzletekben. Kisebb-nagyobb alapterületű, akár háromféle magasságban állítható, négyzet, téglalap, sokszög alapterületű, natúr fából, színes műanyagból készült rácsos, vagy hálóval körbevett alkalmatosságba rakhatják a babát, megelőzendő, hogy a kúszó-mászó, tipegő gyermek magára rántson valamit, vagy kárt tegyen a szoba berendezésében. 

Vannak, akik azt tartják, hogy a járóka a szülő kényelmét, és nem a gyerek fejlődését szolgálja; mi több, egyenesen börtön a világot felfedezni szándékozó csöppség számára.  Mások szerint épp ellenkezőleg: szó sincs arról, hogy ketrec lenne, megfelelően kialakítva sokkal inkább kitűnő játszósaroknak nevezhető. 

Az igazság talán a kettő között van. Internetes babaportálok látogatói gyakorta találkoznak a különféle véleményekkel. Ezeket olvasgatva a kezdő kisgyermekes szülő aztán végképp nem tudja eldönteni, mit tegyen járókaügyben. A többgyermekesek tudják: alkalmasint jó szolgálatot tesz a járóka, ami persze nem arra való, hogy a babát egész nap abban tartsák. 

 A csecsemők fél-egy éves koruk között kezdenek el forgolódni, kúszni, mászni, akkor tudnak igazán jól mozogni, ha ehhez van elegendő helyük. A rácsos kiságy alvásra való, nem a baba mozgásfejlődésének elősegítésére. A járóka a kiságynál nagyobb méretű, ami néhány hónapig elegendő helyet adhat a forgolódó, kapaszkodó, felállni igyekvő kicsinek. Ma már olyan mobil, rácsos lapokból különböző alakzatra és nagyságra összerakható, biztonságosan rögzíthető szerkezeteket   kerítéselemeket   lehet kapni, amelyekből remek játszósarkot lehet kialakítani. A kellő alapterület garantálja, hogy a baba eleget mozoghat, nincs kitéve a háztartás veszélyforrásainak, s édesanyja is nyugodtan elvégezheti a házimunkát. 

A járóka persze  akármilyen tágas is   nem arra való, hogy a gyermek az ébrenlétének teljes idejét abban töltse. Egy-két órát valódi fejlesztő játékkal el lehet tölteni a rácsok között. Nyolchónapos kor után a baba már egyedül is jól eljátszogat, nem kell minden percet a szülővel töltenie. Ez nem a felügyelet hiányát jelenti, sokkal inkább azt, hogy hagyjuk önálló felfedezéseket tenni a játékaival és a körülötte lévő tárgyakkal.

 Vannak olyan kisgyermekek, akik egyéves koruk körül órákig is el tudnak bíbelődni akár a zoknijukkal is. Nem is kell a járókát vagy játszósarkot telerakni csillogó-villogó játékokkal. Minél több a gönc a baba körül, annál kevésbé köti le egy-egy dolog a figyelmét. Summa summarum: aki járókában biztonságban érzi a babáját, használja, aki pedig viszolyog tőle, mellőzze. 



A járóka biztonságos játszósarkot jelenthet a kisgyermekeknek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!