Bajánsenye

2016.05.20. 08:31

Nagy múltú elődök nyomában

Bajánsenye – A hétvégén negyedik alkalommal rendezik meg az Őrségi Ekhós Szekér Falusi Színjátszó Találkozót. Az esemény az idei esztendőben már kétnapos lesz.

Kálmán György

Szombaton délután 14 órától a gyermek színjátszó csoportok mutatkoznak be, vasárnap pedig 9 órától egész napon át a felnőttek lépnek a világot jelentő deszkákra. A településen már 117 éves hagyománya van a népi színjátszásnak. Erről az a régi plakát tanúskodik, amely a helytörténeti gyűjteményben lelhető fel. A régi emlékek őrzése és a játékos kedvű elődök tisztelete vezetett odáig, hogy 2013-tól hagyományteremtő szándékkal útjára indították a színjátszó találkozót. A találkozón való részvétel feltétele, hogy a jelentkező csoportok népszínművet vagy vásári komédiát adjanak elő.

Az esemény jól szolgálja azt a célt is, hogy a régi ismert társulatok és a fiatalabb csoportok megismerjék egymás munkáját, és tapasztalatot cserélhessenek. Akárcsak a korábbi években, szakmai zsűri – melynek elnöke Szarvas József Jászai-díjas színművész, tagjai Lázár Péter drámapedagógus és Zalán Tibor író-rendező lesznek – értékeli majd a látottakat, és minősítéseket is odaítélnek azoknak a csoportoknak, amelyek ezt kérik. A találkozó nívóját és népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy az idén már annyi csoport jelentkezett, hogy kétnapossá tették a rendezvényt. A helybéliek mellett gyermekcsoportok érkeznek még Csesztregről és Csehimindszentről, valamint itt lesz Szombathelyről az „Ubuntu – Vagyok mert vagyok” csoport, amelyben fogyatékkal élő gyerkőcök előadását csodálhatják meg a nézők.

A vasárnapi felnőtt programot a szlovéniai Felsőlakosról érkező színjátszók teszik nemzetközivé. Itt lesznek még: Mura Színjátszó Csoport Murakeresztúr, Napszín Társulat Csákánydoroszló, a Kerkabarabási Színjátszók, a Vasvári Játékszín, a Sok – Szín – Pad Bük, a KASZT Körmend és a helyiek, a Kerkabarka Színjátszókör Bajánsenye. A találkozót Bajánsenye község önkormányzata, a Művelődési Ház és a Kerkabarka Színjátszókör rendezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!