Buli van!

2017.12.28. 21:43

Buli van! – zenei hírek Vas megyéből

Gyuricza Ferenc

Fatal Error

Fotó: VN

Sikeres esztendőt zárhattak

A Hangfoglaló Program a vasi és zalai előadók számára is remek lehetőség

Minden eddiginél sűrűbb évet tudhat maga mögött az NKA Hangfoglaló Programja, amely több koncerten, háttérbeszélgetésen, work-shopon, fesztiválon, valamint egy névváltáson is túljutott 2017-ben.

A könnyűzene ügyét már negyedik éve támogató program kilenc alprogramja közül több is kiemelkedő eredményekkel zárja az esztendőt. Az egyik legfontosabb esemény, hogy a mögöttünk hagyott évben elindulhatott a magyar könnyűzenei oktatás támogatását célzó alprogram, amelynek legsikeresebb rendezvénye az az interaktív zenei kiállítás volt, ahol hangszerekkel és magával a zenélés élményével ismerkedhettek a résztvevők – köztük kiemelten az általános és középiskolás diákok. A 11 hazai várost érintő nagyszabású program társszervezője a Hangszeresek Országos Szövetsége volt, amelynek főtitkára, Andrásik Remo lapunknak többek közt arról beszélt, hogy Magyarországon elengedhetetlen lenne a könnyűzene oktatásának reformja, és ebben az egyik legfontosabb szereplő éppen a Hangfoglaló (a korábbi nevén Cseh Tamás) program lehet. Andrásik Remo szerint a Hangszert a kézbe program remek kezdeményezés, hiszen az év során a 11 résztvevő városban – köztük Szombathelyen – több mint 30 ezren próbálhattak ki különböző hangszereket vagy egyéb, a modern könnyűzenéhez tartozó eszközöket. Emellett rendhagyó órákat is tartottak az iskolákban, amely az oktatásban aktív szereplőként, pedagógusként közreműködő részt vevő szakemberek előtt bizonyította, hogy a könnyűzene nem csupán egy hobbi, hanem ugyanolyan része a zenetudománynak, mint a népzene, a jazz vagy a klasszikus zene. Andrásik Remo szerint ezek az eredmények egyértelműen indokolják a könnyűzenei oktatás, s így a Hangszert a kézbe program folytatását.

Szintén az idei kapcsolódó új kezdeményezés a HOTS program elindítása, amelynek fő célja a magyar könnyűzene szervezett külföldi megjelenítése volt. Ennek köszönhetően nemcsak jelentős showcase fesztiválokon volt érzékelhető a magyarok jelenléte, de több hazai zenekar is tehetett már ígéretes lépéseket a nemzetközi karrier útján.

Az évről évre rendszeresen megvalósuló alprogramok közül mindig az Induló előadók pályázatát övezi a legnagyobb érdeklődés. Az előadónként 2 millió forint támogatással járó lehetőségre 2017-ben 317 zenekar, illetve zenész jelentkezett. Közülük összesen 84 előadót hívtak be meghallgatásra. A pályázat nyerteseinek sorában található a The Bluebay Floxes zenekar is, amely a szintén a Cseh Tamás Prog-ram által támogatott tehetségkutató zalai eseményén, a letenyei versenyen vívta ki a jogot az Öröm a zene országos döntőjében, és ezzel párhuzamosan a CSTP alprogramjának meghallgatásán való részvételre.

A 2017-es év egyik záró pályázati döntése az előzenekari támogatás volt, itt szintén vannak érdekeltségek régiónkból. A Zaporozsec a Hiperkarmával, Hangácsi Márton a Konyhával, az Igor’z a Rómeó Vérzikkel, a Red Rockets a Kalapácssal, míg a Clap4What a Kelemen Kabátban együttessel turnézhat 2018-ban. Erre a célra – az említett esetekben – előadónként 700 ezer és 1,6 millió forint közötti támogatást biztosított a Hangfoglaló Program. Van az előzenekari alprogramnak még két további régióbeli érintettsége, a vasi kötődésű Fatal Error, illetve a szintén Szombathelyről indult Elefánt már mint főzenekar vesz részt a programban, előbbi a Kései Kitérő. illetve a Sorbonne Sexual együtteseket lépteti fel koncertjein előzenekarként, utóbbi pedig az Analóg Balaton számára biztosítja ugyanezt a lehetőséget.

Fatal Error

A Hangfoglaló Program a következő évben is folytatódik, s az első nyolc pályázati felhívás – köztük a már említett showcase fesztiválokon és konferenciákon való részvételeket, illetve a külföldön megvalósuló fellépéseket támogató projekt pályázati kiírása – már meg is jelent.

Újra Illegal fesztivál

A közelmúltban megjelent Dönts című, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége listáján a negyedik helyig felkapaszkodott új lemezének minden egyes dalát el kívánja játszani a már hagyományos Illegal fesztiválon az Ocho Macho. A népszerű vasi formáció holnap 21.30-tól ad koncertet a Cinema Caféban, ezzel köszönik meg helyi rajongóiknak azt a sok éves támogatást, amely ahhoz is hozzásegítette őket, hogy az ország egyik legnépszerűbb popzenei formációjává nőjék ki magukat. Emellett egy másik év végi ajándékkal is kedveskedett híveinek a zenekar, karácsony másnapján, december 26-án, 9 órakor debütált a Flow című dalhoz forgatott vadonatúj klipjük, amely egyetlen nap alatt több mint tízezer megtekintést ért el.

A hardcore nyugati fellegvára

Éveken át volt a hardcore nyugati fellegvára Szombathely, és bár a műfaj ma már közel sem olyan aktív, mint a fénykorában, azért időnként még vannak megmozdulások a városban. Péntek este újabb Savaria Colonia Hardcore Fesztiválnak ad helyet a Végállomás, ahol két színpadon váltva zajlanak a koncertek. A kisszínpadon a Nauru, a Bicska, a Gypsy SS és a Kristályvonat kap helyet, míg a nagyszínpadon a két helyi legenda, a Liberal Youth és a Social Free Face mellett két fővárosi csapat, a P.M.A. és a Don’t Say A Word játszik. A program 20.30-kor kezdődik, a koncertek előtt az Axis című hardcore dokumentumfilmet is levetítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!