jubileum

2018.02.19. 16:41

A Bartók Rádió élőben köszönti az 50 éves Győri Filharmonikusokat

Négyórás műsorfolyammal, sok-sok muzsikával, interjúkkal, zenés játékokkal, valamint az esti koncert élő közvetítésével köszönti az 50. születésnapját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekart pénteken a Bartók Rádió.

Fertőd, 2013. június 1. A Győri Filharmonikusok játszanak Rácz Márton vezényletével a fertődi Esterházy-kastély felújított Marionett színházának megnyitásán 2013. május 31-én. A kastély felújításának részeként elkészült 240 éves színház háromnapos zenei fesztivállal nyitja meg újra kapuit.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nyikos Péter

A Bartók Rádió Muzsikáló délután című magazinműsora pénteken 15 órától Győrből jelentkezik élőben. A műsorban zenei produkciókkal mutatkoznak be a győri zeneiskolák és a konzervatórium diákjai tanáraikkal együtt, megszólalnak a művészeti társintézmények képviselői és a zenekar vezetői, művészei. A filharmonikusok régi és jelenlegi tagjai a mindennapokról és az emlékezetes pillanatokról mesélnek – közölte Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója hétfőn az MTI-vel.

A magazinműsor vendége lesz Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház; valamint Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Szekeres Tamás, a Széchenyi Egyetem nyugalmazott rektora és Földesi Péter jelenlegi vezető a zene iránt érzett szeretetéről mesél. Az adás hallgatói megismerhetik a győri zenekar múltját és jelenét, valamint a győri kulturális életet is.

„Egy szimfonikus zenekar életében az 50. jubileum nagyon fontos és szép évforduló, mérföldkő. Mind a zenekarhoz, mind a rádióhoz méltó egy ilyen rangos évforduló megünneplése és ily módon sok információ eljuthat a zenekarról a hallgatókhoz” – hangsúlyozta a csatornaigazgató, hozzátéve: a város és környéke közönségét zenés játékokkal és beszélgetésekkel várják a helyszínen, a Richter János Teremben, Becze Szilvia műsorvezetésével.

A Győri Filharmonikus Zenekar esti koncertjén Paul Dukas A bűvészinas című műve mellett Gyöngyösi Levente Fuvolaversenye, valamint Prokofjev Rómeó és Júlia balettjéből két szvit részletei szólalnak meg Alastair Willis vezényletével, Ittzés Gergely fuvolaművész közreműködésével.

Richter János édesapja, Richter Antal 1846-ban alapította meg a Győri Férfidalegyletet, amely 1862-ben alakult át Győri Ének és Zeneegyletté, a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjévé. Városi zenekarrá 1894-ben vált, majd hosszú évek után 1968-ban alakult át az addig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá.

A Győri Filharmonikus Zenekar hivatásos zenekarrá válásának ötvenedik évfordulója alkalmából emlékkönyvet jelentet meg, valamint Johannes Brahms szimfóniáiból ad ki lemezt. A jubileumi évadban az együttes vendége lesz mások mellett Kobajasi Kenicsiro japán karmester és Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, valamint több fiatal tehetséget is bemutatnak, köztük a klarinétos Anderkó Dánielt és a nagybőgős Budai Sándort. A zenekar igazgatója 2008 júliusa óta Fűke Géza, művészeti vezetője pedig Berkes Kálmán Liszt-díjas és Grammy Aranyérmes klarinétművész, karmester.

Borítókép: A Győri Filharmonikusok játszanak a fertődi Esterházy-kastély felújított Marionett színházának megnyitásán

Forrás: MTI/Nyikos Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában