Kosárlabda

2017.09.17. 08:47

A Ljubljana vitte el a Kupát Körmendről

A péntekinél több hibával kezdett az Egis Körmend és a korai hátrány megbosszulta magát, sok hibát szült az, hogy kizökkent ritmusából a csapat. Ferenczék nagyot küzdve meg is fordították az állást, de az utolsó negyed egyértelműen a vendégeké volt, így ők vitték el a kupát.

Németh Zsolt

Egis Körmend – KK Petrol Olimpia Ljubljana 83–97 (20–29, 23–21, 21–19, 19–28)

Körmend, 1000 néző V: Györffy, Tőzsér, Minár

KÖRMEND: Wright 20, Németh Á. -, Ferencz 16/9, Fanning 12/3, Csorvási 9

Csere: Koch 12/3, Hollins 7/3, Horti 4, Bán 3/3, Oroszi B. -

Vezetőedző: Gasper Potocnik

LJUBLJANA: Span 9/9, Oliver 20/3, Kastrati 10/3, Hrovat 11/3, Radulovic 2

Csere: Morgan 18, Battle 20/9, Badzim 7/3, Jurcsek -

Vezetőedző: Gasper Okorn

Az eredmény alakulása. 5. p.: 7-12. 7. p.: 14-16. 14. p.: 24-34. 16. p.: 30-45. 24. p.: 52-52. 27. p.: 61-61. 35. p.: 75-79. 38. p.: 83-93.

Az első nap tapasztalatai alapján parázs csatákra számíthattunk szombaton is a tornán. És valóban, a harmadik helyért is óriás küzdelem zajlott a pályán. A sokáig vezető Kolozsvár pár perccel a vége előtt kilenc pontos hátrányba került, de – ahogy egy nappal korábban is tette – megint felzárkózott. Török Rolland és Lasan Kromah csapata végül kettő ponttal megnyerte a találkozót.

A döntő párosítása Leginkább Gasper Potocnik számára volt különleges, hiszen egykori csapata nézett farkasszemet mostani együttesével. Csorvási kettesére öt ponttal válaszoltak a szlovének, gyorsan kikérte első idejét a hazai tréner. Jöttek a cserék és jött egyre feljebb az MTE. A negyed második felében már a vezetésért is támadtak a piros-feketék, de a Ljubljana megrázta magát és a 9. perc végére 12 ponttal lépett el. Fanning „időn túli” büntetőivel maradt tízen belül az MTE a negyed zárásakor.

A második játékrészben erődemonstrációt láthatott a publikum a vendégek részéről. Elképesztően szoros, kemény védekezéssel sorra szerezték a labdákat és a könnyű kosarakat a szlovének. Derekasan küzdött az Egis Körmend, de könnyedebb, gördülékenyebb volt az ellenfél játéka, a különbség 15-re nőtt. Aztán Koch is megmutatta, hogy ők is tudnak szép dolgokat. Blokkolt, labdát lopott, majd ziccert dobott, jött az első szlovén időkérés. A félidő végén Wright villant kettőt, így csupán héttel volt előrébb az Olimpia.

Ferencz kettesével tovább szűkült a különbség, a szurkolótábor is rázendített, Hrovat megkapta második technikaiját. Majd miatta még egyet ítéltek a kispadnak, Ferencz bedobta a büntetőket, már csak három volt közte. Majd újra Ferencz parádézott, akinek a hármasa után robbant a csarnok: Egál! Koch egykezes zsákolása után megint, mert már vezetett az MTE! Hatalmas küzdelem dúlt a pályán, aztán Gasper Okorn is bement, mert egy faultot és egy reklamálásért kapott technikait vitatott. Keményen, a játékvezető arcába mondta el problémáját, ő is technikait kapott. De egyetlen hazai pont sem lett a dologból. Viszont jött egy szlovén tripla, hat pontos hátránynál kért időt a másik Gasper, Potocnik. Egyet sikerült faragni a negyed végéig.

Aztán megint ellépni látszott a Ljubljana, de nem hagyta magát az MTE. Koch harcossága megint kitűnt, négy pontig sikerült lopakodni. Ugyanakkor egyre több lett a hiba a hazai játékban, és a személyi hibák is gyűltek. Az utolsó negyedben egyértelmű volt a vendégfölény, aminek köszönhetően Ljubljanába költözött a pompás Ajka Kristály serleg.

A 3. helyért:

Banca Transilvania Cluj Napoca (Kolozsvár) – BK Khimik Juzsnij 87-85 (27-22. 17-21, 18-21, 25-21)

Legjobb dobók:

Kariniauskas 19/3, Kromah 15, Watson 13/6 ill. Sydorov 17/9, Marchenko 16/12, Pavlov 15/3

A torna végeredménye:

  • KK Petrol Olimpia Ljubljana
  • Egis Körmend
  • Banca Transilvania Cluj Napoca (Kolozsvár)
  • BK Khimik Juzsnij
  •  

    A Kolozsvár legjobbja Zeljko Sakic, a Juzsnij legjobbja Serhii Pavlov. A Körmend legjobbja Marquis Wright.

    A torna legjobb játékosa: (MVP) Devin Oliver (Ljubljana)

    A torna gólkirálya: Talor Battle (Ljubljana) (40 pont)

    A Mogyorósy család által alapított Mogyorósy Szilárd Díjat, amelyet minden évben a legjobb 22 év alatti körmendi játékos vehet át, a tavalyi évhez hasonlóan Németh Ákos kapta meg.

    Mestermérleg:

    Gasper Potocnik: – Gratulálok az Olimpiának a kupa megnyeréséhez. Megérdemelt a sikerük, a két nap mezőnyében ők voltak a legjobbak. Egy kicsit furcsa, érzelmileg túlfűtött volt a meccs. Biztosan voltak hibáik a játékvezetőknek is, de talán nem ilyen mértékben, mint amilyen érzelmeket láttunk emiatt. Nem igazán tetszett ez a része a találkozónak, de túl vagyunk rajta, és a legfontosabb, hogy senki sem sérült meg. Nagyon sok olyan dolgot láthattunk ma a stábbal, amiről beszélnünk kell, amin változtatnunk kell a játékunkban. Sok munka kell még, hogy jobb csapat legyünk.

    (Nem vagyok elégedett azzal, ahogy kezdtük a mérkőzést. Túl nagy előnyt adtunk az ellenfélnek, és emiatt elveszítettük az önbizalmunkat. Sok volt az eladott labda, amelyekből könnyű kosarakat kaptunk. Később jobban játszottunk, de nem azon a szinten, amelyen szeretnénk. Tegnap sokkal jobb volt a védekezésünk. Így is sikerült felzárkóznunk, de ekkor ment igazán rossz irányba a meccs, és megint hátrányba kerültünk. Túl sok volt az eladott labdánk, a lepattanóknál sok hibánk volt, nem jól zártuk ki az ellenfél játékosait. Ebből könnyen jutottak újabb lehetőséghez, különösen az utolsó negyedben. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy megnyerjék a meccset. Nem volt könnyű két nap alatt két ilyen kemény meccset játszani, de jó célt szolgált mindkettő. Igyekszünk javítani a hibáinkat!)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!