BC Körmend

2014.11.08. 17:03

Ünnepélyesen átadták a felújított körmendi sportcsarnokot

Körmend – Szombaton este ünnepélyes keretek között avatták fel a felújított, kibővített körmendi sportcsarnokot. Az ünnepi percek után rendezték meg az Egis Körmend-Falco Trend Optika KC Szombathely NB I-es kosárlabdarangadót.

Horváth Erika

Az Egis Körmend idei első hazai mérkőzését ünnepi percek vezették fel. Ez alkalommal avatták fel a látványosan megújult sportcsarnokot. Bebes István polgármester indított Muhammad Ali mondatait idézve. „A lehetetlen nem létezik”.

A klub 1962 óta tartó működése óta mindig igyekeztek megfelelő körülményeket, anyagi forrásokat biztosítani. Sokszor akadt nehéz helyzet, de mindig tovább tudtak lépni. Most pedig a város nevében egy csodálatos rendezvénycsarnokért mondhat köszönetet az államnak, az Egis Zrt-nek és mindenkinek, aki segített. Egy olyan csarnokért, amely nem csak a kosárlabdát tudja szolgálni.

Szalai Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy ez a negyedik kosárlabdacsarnok, amit a TAO-támogatások jóvoltából avatnak, a körmendiek a nagy lehetőséget elsősorban névadó szponzoruknak, az Egisnek köszönhetik.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára Guinness-rekordra tört: a szurkolókat felkérte, hogy buzdítsák övéiket, és röviden és velősen egy mondatban hivatalosan is megnyitotta a csarnokot.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról szólt, hogy Körmend milyen sokat kapott a kosárlabdától – sikert, ismertséget az országban és a határon túl is. Kapott sztárokat, akikre nem csak a magasságuk miatt lehet felnézni. Most a város – a kormány segítségével - visszaadja a kosárlabdának, ami neki jár.

Dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója: a zsúfolásig telt sportcsarnok nyilvánossága előtt jelentette be, hogy Zsebe Ferenc ügyvezetővel aláírták a meghosszabbított szerződést: az Egis a 2015/2016-os szezonban is névadó szponzora lesz a klubnak. Ezután utánpótlás-kosarasok feszítették ki a nemzeti színű szalagot, amit az öt vendég egyszerre vágott át.

A Palazzo del Gangótól a mai kor igényeinek megfelelő, korszerű sportcsarnokig

A Rába-parti kisváros férfi kosárlabdacsapata 1962 óta szerepel bajnokságban. Akkoriban még szabadtéren rendezték a mérkőzéseket. Amikor az NB II-es csapatokat már arra kötelezték, hogy teremben rendezzék a bajnokikat, szükségmegoldásként az egykori lovardát (most szintén felújítás előtt álló színház) alakították kosárpályává – ez volt a nosztalgikus szentély, a Palazzo del Gango.

1975-ben viszont már ez sem volt elégséges, hiszen feljutott a csapat az NB I-be. Óriási összefogással készült el az akkor még nagyközség körzeti iskolája melletti sportcsarnok, amelyet 1976. március 15-én avattak. Azóta többször is bővült, korszerűsödött a Somogyi Béla Általános Iskola tornaterme.

1985-ben a tanuszoda építése során alakították ki felette a ma már csak dühöngőnek nevezett lelátót. Húsz évre rá kicserélték a parkettát, a lelátókat és új szellőzőrendszert is kapott az épület – beköltözhetett a csarnokba a klub irodája is. 2012-ben az utánpótlás egyesület, a Körmendi Törpördögök pályázata révén térelválasztókat és oldalt felszerelt palánkokat kapott a csarnok – ezzel nemcsak az utánpótlás edzéseit, hanem a testnevelési órák szervezését is megkönnyítették. Ám az igazán nagy volumenű felújítás, a mai kornak, a nemzetközi követelményeknek is megfelelő korszerűsítés csak most vált valóra. Méghozzá úgy, hogy a klub és város költségvetését sem érintette. A csarnok alapterületének bővítését is magában foglaló fejlesztés teljes költségvetése 740 millió forint volt, ebből 515 millió TAO-s támogatásból érkezett, a 225 milliós önrészt pedig állami forrásból állták.

A szombati Körmend-Falco megyei derbi kapcsán a szurkolók már élesben is megtapasztalhatták az fejlesztéseket. Már a csarnok körül is, hiszen kiépített parkolóhelyeken hagyhatták autóikat. Mivel a csarnokot nyolc méterrel szélesítették, a pálya körül már biztosítani tudják a kétméteres biztonsági zónát. A játékteret új, modern sportpadló fedi, a mérkőzéseket betolható palánkokra játsszák, megújult az eredményjelző és a hangosítás is. A csarnokban mintegy ezer ülő- és ezer állóhely van – a hazai B-közép kérést akceptálva szektorukba nem tettek székeket, illetve a hosszanti oldali lelátó fölötti galérián is vannak állóhelyek. A hazai és a vendégszurkolókat is külön „saját” büfé és mellékhelyiség várja. Teljesen megújult a VIP-páholy, van sajtószoba. (Nagy előrelépés a sajtó képviselőinek kiszolgálása: megoldódott az áram- és intenet-csatlakozás is.) A déli oldalon kialakított épületrészben kaptak helyet az új hazai öltözők, az új klubiroda, orvosi szoba, ruhatár. Új biztonsági irányító központot alakítottak ki, ahonnan a csarnok minden zuga belátható. A terem természetesen továbbra is a Somogyi Béla Általános Iskola tornaterme és a Körmendi Törpördögök Utánpótlás Egyesület otthona is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!