Bejcgyertyános

2011.02.25. 07:12

Tízéves a bejcgyertyánosi nyugdíjas klub

A jubileumát ünneplő szervezet példaértékű tevékenységéért a megyei közgyűlés elismerését is kiérdemelte.

Péntek Enikő

Ritkaság manapság, hogy egy olyan, alig 500 lelkes kistelepülésen, mint Bejcgyertyános, a lakosság harmadrésze tagja valamely helyi civil szervezetnek. E közösségek közül is kiemelkedik a Nyugdíjas Klub, mely 2001. februárjában alakult, s a héten ünnepelte 10 éves jubileumát. A 29 fővel induló szervezetbe az idő közben elhunyt, vagy elvándorló tagok helyébe újak jöttek, így ma harmincas létszámmal büszkélkedhetnek.

A közösség mozgatórugója és alapítója Horváth Imréné Erzsi néni, óvónő, aki fiát és annak családját követve nyugdíjazása után "bevándorlóként" került férjével a faluba. Érkezésük pillanatától kezdve aktív részesei lettek a közösségnek, s azóta is együttes erővel szervezik a klub életét. A kéthetenkénti találkozókon megünneplik az aktuális névnapokat - elhunyt tagjaikét is, akiknek együtt viszik ki a temetőbe a virágot-, s az 5 évenkénti születésnapokat. A 60 évesek egy, a 65 esztendősök két szál virágot kapnak, s ötévenként tovább nő eggyel a virágok száma, míg a 80 éveseknek a csokruk mellé már torta is jár.

Kirándulásaik során már sok szép helyet bejártak: voltak például az Őrségben, Ópusztaszeren, Fertődön, Székesfehérváron, s a Parlamentben. Részt vettek már disznótoros vacsorán egy közeli fogadóban, s ünnepeltek névnapot a helyi Csemetekertben is. Együtt, bensőségesen ünneplik meg a karácsonyt, húsvétot, anyák napját, halottak napját, sőt december elején még a Mikulás is kopogtat náluk. A férfinapon borral köszöntik az urakat, farsangi összejöveteleiken pedig jelmezbe bújva búcsúztatják a telet. A művészetek sem állnak távol tőlük, hiszen tagjaik közt tudhatnak két festőművészt, akiknek kiállításait együtt látogatják. A csodálatos versek pedig, melyek rendezvényeiken elhangzanak, a költészet szeretetéről árulkodnak.

Jubileumi ünnepségükön velük együtt ünnepelt Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a faluban tevékenykedő plébános úr, doktor úr, polgármester úr, s a képviselő testület. A Napfény Dal- és Tánccsoport tagjai örökzöld dallamokkal köszöntötték az egybegyűlteket. Az Elnök úr dicsérő szavak kíséretében adta át a klub tagjainak a Vas Megyei Közgyűlés Elismerő Oklevelét "a helyi szépkorúak közösséggé formálásáért és folyamatos aktivitásra ösztönző példaértékű munkájáért".

A fiatalabbak csak abban reménykedhetnek, hogy az ő időskorukban is lesz egy "Erzsi néni", és egy hasonló közösség, ahol a múltat fel-felidézve, aktívan, új élményekkel gazdagodva élhetik meg szépkorukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!