Bejcgyertyános

2016.11.15. 08:24

Márton nap extrákkal Bejcgyertyánosban

Bejcgyertyános – A településen szombaton rendezték meg a Márton napi forralt bor fesztivált, mely az áramkimaradások miatt elég kalandosan alakult.

Civil Tudósítónktól

Több éves hagyomány a kis faluban a Márton nap megünneplése. A libára, mint jelképre a libazsíros kenyér, s egy-egy versike, ének utal. A másik fontos kellék a forralt bor s a tea, mely általában üstben készül, de a zord időjárás miatt idén fedél alá szorultak a készítők. A szereplők is évek óta változatlanok: a szemenyei Szemenyecskék amatőr társulata, a Napfény Dal- és Tánccsoport, s a Bejci Betyárok szolgáltatják a műsort, a kiszolgálást pedig a helyi civil szervezetek képviselői, s az önkormányzat tagjai biztosítják. Idén a hófúvás miatt komoly gondok adódtak a településen az áramszolgáltatás terén.

A sokszor teljesen megszakadó, vagy csak egy-egy fázisban visszatérő áram nem csak a háztartási gépeket, hanem a rendezvény résztvevőit is nehéz feladat elé állította. A műsor elején kiderült, hogy nincs színpadvilágítás. Így szükségmegoldásként elemlámpák világították meg a színpadot, végig sejtelmes árnyékba burkolva a szereplőket. Úgy az előadások felénél aztán teljesen elment az áram. Mécsesek, gyertyák kerültek elő, s a lángok félhomályában elhangzottak a zenét nem igénylő versikék a gyerekektől, s jelenetek a Szemenyecskéktől.

Lezajlott az egyedi tombolasorsolás is, melyben a cetlik nem számokat, hanem a hat helyi civil szervezet tagjainak nevét rejtik. Három értékes ajándékot sorsolnak ki évről évre, de csak az veheti át a jutalmát, aki jelen van. Később az önkéntes tűzoltó egyesület tagjai igazi katasztrófa-elhárítóhoz méltón aggregátort hoztak, s sikerült legalább az erősítőt, s a zenét elindítani. Így a vidám táncos-zenés műsorszámokat sem kellett kihagyni a repertoárból.

Ez az esemény valóban az összefogás mintapéldája lehet több szempontból is: a kedvezőtlen időjárás ellenére a vártnál jóval népesebb közönség volt kíváncsi a programra, a szervezők a nehézségek ellenére is igyekeztek élvezhetővé tenni az estét, s a vendég szemenyei csoport is zokszó nélkül várakozott, majd adta elő nagyszerű komédiáit a technikailag korlátolt körülmények ellenére. A rendezvény vége felé az áram is visszajött, így a záróbulin már zavartalanul mulathattak a résztvevők.

Többek véleménye szerint ez a malőr nem elrontotta, inkább - a gyertyafényeknek köszönhetően - hangulatossá, meghitté, s igazán különlegessé tette az estét.

(Civil/Péntek Enikő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!