Bejcgyertyános

2011.08.08. 08:31

Aratóünnep és falunap Bejcgyertyánosban

Egy 16 éves, és egy újszülött programmal színesítették a nyári hétvégéket a kistelepülésen.

Péntek Enikő

A Nyugdíjas Klub kezdeményezésére az önkormányzat támogatásával szervezték meg az első Aratóünnepet Bejcgyertyánosban. Céljuk, hogy felelevenítsék, s az ifjúságnak is bemutassák a régi hagyományokat.

Egy szombat délután három generáció képviselői indultak ki a szántóföldre, hogy ott a régen életnek is nevezett gabonát kézzel learassák. A nagymamák népdalokat énekeltek, a nagypapák kaszát fogtak, s felidézték a régen használt, de egykor jól begyakorolt mozdulatokat.

A kévékbe kötött búzát a tervek szerint a gyerekek taposták, csépelték volna ki, de sajnos ez a mozzanat az eső miatt elmaradt. A program azonban folytatódott a kultúrházban, ahol arató-, és egyéb dalokkal, harmonikával, finom gulyással és borral ünnepelték meg az idei termést.

Egy héttel a közös aratás után elérkezett a Falunapok ideje. A szombat délelőtt immár hagyományosan a Farkastanya vendéglő születésnapja alkalmából rendezett focikupáé volt, ahol a döntőben Egervölgy győzedelmeskedett, de az ezüstérem legalább helyben maradt.

Délután a játékos vetélkedőn a gyerekeké volt a főszerep. A Bejci Betyárok megmutathatták hogyan képesek futni királyi szerelésben, lisztben turkálni, vagy éppen ruhacsipeszeket csíptetni. Este a Farkastanyán bulizhatott, aki nem félt a másnapi korai keléstől.

A vasárnap délelőtt immár 16 éve ünnepi szentmisével és körmenettel kezdődik, melyen a helyi önkéntes tűzoltók viszik a zászlókat és a keresztet.

A délutáni programok a Szemenyecskék és a MozduljunKám csoportok vidám jelenettel, s táncokkal tűzdelt műsorával kezdődött. A gyerekeknek légvár, arc- és hennafestés, trambulin állt a rendelkezésükre, a rodeóbikát a vállalkozó kedvű felnőttek is kipróbálhatták.

A hegyfaluiak nagyszerű bemutatójára már több száz fősre duzzadt a nézősereg. A Rock and Dili Show a 60-as 70-es évek dalaival és kisebb-nagyobb táncosaival gondoskodott a jókedvről. A mulatós zene egyik ismert képviselője, Csocsesz műsora után kihirdették az egész délután folyó főzőverseny eredményét, melyben a Farkastanya vendéglő győzedelmeskedett.

A tombolasorsolás után gulyásvacsora következett a falu kemencéjében sütött kenyérrel. Sulyok István, a falu szakácsa és Tóth Zoltán, a kemencemester segítőikkel együtt ismét ínycsiklandozó ételt alkottak.

Este a Vasárnap esti láz című programban a helyi Napfény Dal- és Tánccsoport és a Bejci Betyárok tagjai szórakoztatták a nagyérdeműt dalokkal, táncokkal színesített vidám műsorukkal.

Végül Dj Ru-boy-dee fergeteges diszkójával zárult a két napos program, ahol a legelszántabbak hajnalig mulattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!