Bejcgyertyános

2010.06.25. 13:42

Bezár a bejcgyertyánosi Micimackó óvoda

Fennállása tizenötödik évfordulóját nem felhőtlen ünnepléssel tölti a bejcgyertyánosi óvoda. A sokáig önállóan, majd három éve az Ikervári AMK tagóvodájaként működő intézmény e hónapban tartotta utolsó tanévzáróját.

Péntek Enikő

Volt egyszer Bejcgyertyánosban egy óvoda.

Ez egy nagyon különleges kisdedóvó volt. Amolyan igazi családias, természetközeli, barátságos intézmény. Kívül-belül szép, gondozott, esztétikus. A fiatal épületben galériával, új bútorokkal, babakonyhával felszerelt csoportszoba, kint fajátékok, tágas, árnyas udvar várta a kicsiket. No és az óvó nénik meg a dadus, akik igyekeztek kalanddá varázsolni a gyerekeknek a családjuk nélkül eltöltött hosszú órákat. Például utazásokkal, hiszen évente ellátogattak a Jeli arborétumba, a szombathelyi Kalandvárosba, s tavasszal az egész napos kirándulás során még jobban kitárult a világ az apróságok előtt.

De fontos volt számukra az is - tán a legfontosabb-, hogy minden gyermek ismerje meg a közvetlen környezetét. Nincs olyan egykori bejci ovis, aki ne tudná, hol vannak a rókavárak a Farkas-erdőben, a régi malom helye és az Öreg-híd a Herpenyő-parton, a szőlőhegyek, a kripta, a Hóvirág-forrás, s még sorolhatnánk a titkos zugokat több kilométeres körzetben, amit gyalogtúráik során bejártak.

Évek óta nagy népszerűségnek örvendett a fitneszoktató által tartott ovis-tánc, s az utolsó évben játékos angol nyelvórák is színesítették a hétköznapokat. A néphagyományokról sem feledkeztek meg. A karácsonyi és húsvéti nagy előkészületek mellett nem maradhatott el a Lucázás, a májusfaállítás- és kitáncolás sem. Kedves szokásuk volt, hogy a kisfiúk mini májusfát vittek az általuk kiválasztott kislányoknak az apukák segítségével.

Jó kapcsolatot ápoltak a dolgozók a családokkal és az önkormányzattal is. Farsangjukat, évzárójukat a kultúrházban tartották, bárkit szívesen láttak rendezvényeiken. A februári SZM-báloknak a falu határain kívül is híre ment, a bevételeket a gyerekekre fordították. Gyermeknapjaikra a helyi iskolásokat is meghívták, közös versenyeket szerveztek aprajának-nagyjának. Júniusban az évzáró keretei közt ballagótarisznyával, szép szavakkal búcsúztatták az iskolába menőket. Az óvó néniknek arra is volt gondja, hogy a nagycsoportosokkal együtt meglátogassák az első osztályosokat az iskolában.

Sajnos ez már a múlt. A gyermeklétszám drasztikus csökkenése miatt az önkormányzatnak meg kellett hozni a legnehezebb döntést: a márciusi konyhabezárás után az óvodára is lakat került.

Németh Imre polgármester négy gyermeke járt a helyi Micimackó óvodába, így mondhatni személyes érintettség miatt is elkeserítőnek látja a helyzetet:

- A képviselő testületnek és természetesen személy szerint nekem is a legnehezebb, legfájóbb döntést kellett meghoznunk, amikor az óvoda bezárásáról döntöttünk. 15 éven át minden jól működött, a mindenkori képviselő testületek biztosítani tudták az óvoda működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, az óvónők, dada, konyhások pedig mind szakmailag, mind emberileg kitűnően végezték munkájukat. A fenntartók tudták, hogy a nem kevés anyagi hozzájárulás gyermekeink életét könnyíti, tudását gyarapítja, és igazi lokálpatrióták nevelkednek Bejcgyertyánosban. Az utóbbi években azonban egyre fogyott a gyermeklétszám, már tavaly is igazi erőpróba volt a finanszírozás biztosítása. Tárgyaltunk egy alapítvánnyal is, de az alacsony létszám miatt nem jutottunk előre. Végsőkig küzdve e hónapban bezárásra kerül az óvoda. Az első évnyitón 28 gyerek vette birtokba az új intézményt, most a ballagás után 4 gyerek maradt volna. Sajnos, ahogy az ország, a kis falvak lakossága is fogy, kevés gyerek születik, így egyre kilátástalanabb, lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a kistelepülések óvodái, iskolái. Ha ez a folyamat megfordulna, nem ilyen szomorú történetet élnénk meg a mi kis falunkban.

Némethné Hajas Zsuzsanna a kezdetektől vezető-óvónőként irányította az intézményt.

- Az idei évzáró az eddig megszokottaktól eltérően más hangulatban ért véget. A 12 kisgyermek kiválóan szerepelt a hetek óta gyakorolt műsorban. A hagyományos nagycsoportos búcsúztató - tarisznya, kék "gondoljrám virág", emlékkönyv - évek óta ezekkel a kellékekkel zajlik. Az hogy ez most megváltozott, a legkisebbeket is meglepte. Gyermeki örömmel vették tudomásul, hogy ebben az évben ők is megkapják azt, ami eddig csak az iskolába menőknek járt. Ez az évzáró lehetett volna az óvoda fennállásának 15. évfordulója alkalmából egy nagyobb ünnep. Hogy ez mégsem így történt, arról nem az önkormányzat, a szülők, vagy dolgozók tehetnek. Két éve tudtuk, hogy eljön az a nap, amikor be kell zárni az óvodát. Köszönet az elmúlt 15 év munkájáért mindenkinek: a dolgozóknak, szülőknek, önkormányzatnak, külső támogatóknak. Hogyan tovább? Nem tudom. Ami biztos, pénz nélkül, gyermek nélkül nem létezik óvoda. Bízzunk a kormányban, önkormányzatban, de legjobban a fiatalokban, hogy nem ez volt az utolsó óvodai évzáró ebben a faluban.
S most az óvoda ajtaját halkan becsukom.

Szívszorító volt az utolsó évzáró, az utolsó ballagás, az utolsó óvodai nap. Szomorú látni az épületet, melyben egykor egyosztályos kisiskola, konyha, s óvoda működött. 5 éve még 3-tól 8 éves korig jártak ide a gyerekek. Ideális körülmények közt, egymás melletti termekben működött az ovi és a suli. Közös szünetek, kirándulások, programok. Most pedig minden csendes és lakatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!