Belföld

2002.02.08. 15:15

Orbán a kormány sikereit sorjázta

Budapest (mti) – Az áttörés évének nevezte 2001-et Orbán Viktor a Pesti Vigadóban elmondott országértékelõ beszédében csütörtökön.

Mórocz Zsolt

    A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2001-ben számos kezdeményezés és program indult. Ezek között említette a Széchenyi-tervet, a népegészségügyi programot, a szociális bérlakások építését, a minimálbér nagyarányú emelését, a rendõrség megerõsítését.
    Szavai szerint a 2001-ben elfogadott kedvezménytörvény a magyar nemzet határokon átívelõ újraegyesítését szolgálja, nagy siker, amely túlnõ az országhatárokon. - Ez akkor igaz, ha vannak még néhányan, akik sót szórnak a 80 éve eleven sebekbe – szögezte le a kormányfõ. 
    A kormányfõ az oktatással kapcsolatban kiemelte a 2001-ben bevezetett diákhitelt, amelyet eddig több mint 70 ezren igényeltek, és azt, hogy tavaly már megjelent az elsõ évfolyam, amelynek 40 százaléka bejut az egyetemekre, fõiskolákra. - Ez az európai átlag – tette hozzá.
    A miniszterelnök szerint az elmúlt négy évben elért gazdasági növekedés, illetve ennek fenntartása teremti meg a lehetõségét, hogy az ország nagy célokat tûzzön ki maga elé 2006-ig. - Ez a növekedés lehetõvé teszi, hogy 2006-ig elérjük: az adómentes jövedelem az egygyermekes családoknál egymillió, a kétgyermekeseknél kétmillió, a háromgyermekeseknél hárommillió forint legyen – jelentette ki a kormányfõ a Pesti Vigadóban csütörtökön elhangzott országértékelõ beszédében.
    A miniszterelnök elmondása szerint „2006-ig képesek leszünk arra, hogy a kiegészítõ családi pótlék összegét megkétszerezzük, a rászorulóknak pedig ingyenes étkezést tudunk majd biztosítania bölcsödében, az óvodában, az általános és középiskolákban.

    Orbán Viktor közölte: az erõteljes gazdasági növekedés eredményeképpen 2006-ra elérhetõ lesz, hogy a magyar polgárok átlagos keresete megkétszerezõdjön. A kormányfõ 2006-ig célként tûzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését, a szociálpolitikai kedvezmények jelentõs növelését, valamint a szociális bérlakások számának emelését. Orbán Viktor kitért a nyugdíjak vásárlóerejének növelésére, a több mint 600 milliárd forintos egészségügyi konszolidációs programra és az autópályák országhatárig történõ megépítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!