Belföld

2002.02.11. 15:42

Tízmilliók templomfelújításokra

A körmendi körzetben Bebes István országgyûlési képviselõ végezte el az egyházi ingatlanok állapotfelmérését

Mórocz Zsolt

Bebes István Ajánlására hét település kilenc egyházi épületének juttatott a kormányfõ támogatást. A csákánydoroszlói katolikus plébániahivatal 4, akemestaródfai 1,5, a körmendi 8, a nyagykutasi 3, a szentgotthárdi5, a szentgotthárd-rábakethelyi 3millió forintot fordíthat a felújításokra. A kercaszomori és a kisrákosi reformátusok 2, illetve 3 millió forintot költhetnek a rendbetételre, a körmendi evangélikusoknak szintén 3 millió forint jutott. A támogatások folyamatosan érkeznek a településekre.
A szentgotthárdi barokk templom felújítására évek óta tart a gyûjtés, az adományok azonban gyéren csordogáltak. Nemrégiben érkezett az örvendetes hír: a miniszterelnök ötmillió forintot adományozott a templom megmentésére létrehozott alapítványnak. Ahogy Németh Zoltán esperes fogalmazott: „Ezer sebbõl vérzünk.” A templom beázik, a tetõtér romos. Az alapítványi pénz és a miniszterelnöki támogatás együtt 8 millió forintot tesz ki, ebbõl idén 6-7 millió forintot költenek el. A Fájdalmas Anya kápolnáját teljesen rendbe hozták: megszüntették a falak vizesedését, újrafestették õket, felújították a padozatot. A munkát tavasszal a gyóntatófolyosó rekonstrukciójával folytatják, megjavítják az épület csapadékelvezetõ erezeteit is. A legrosszabb állapotban a lépcsõ van, ezt szeretnék valódi kõbõl faragtatni. Reparálni kell a toronyórát és a harang mechanikáját is. A munkálatokat szeretnék nyár elejére befejezni, mivel június 30-án itt mutatja be elsõ miséjét Kürnyek Róbert, aki most Rómában folytatja teológiai tanulmányait. A támogatás tehát éppen idõben érkezett, a nagyobb gondokat azonban nem oldja meg. A tetõ beázása ugyan még nem fenyegeti a híres freskókat,ám sokáig nem lehet várni a tetõ rendbetételével. Egy három évvel ezelõtti felmérés szerint a teljes épületegyüttes – az egykori ciszter kolostor egy részében a városháza mûködik – rekonstrukciója egymilliárd forintot igényelne. (A kolostor tulajdonosa a kincstár, az önkormányzat „csupán” haszonélvezõje.)
A szentgotthárdi templom felújítása tehát nem fejezõdik be az idei javításokkal, ezért az adománygyûjtést folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!