Belföld

2002.02.15. 15:52

Utolsóként a médiát tûzték napirendre

Sopron (mti) – Csupán egyetlen, a rádiózásról és televíziózásról szóló kétharmados törvény jogharmonizációs célú módosítását nyújtja be az utolsó parlamenti napra, február 26-ra a Fidesz-frakció.

Mórocz Zsolt

A frakcióelnökség döntésérõl csütörtökön Sopronban tartott sajtótájékoztatóján számolt be Szájer József. A Fidesz – Magyar Polgári Párt parlamenti frakcióvezetõje közölte: A módosító indítványt Sasvári Szilárd és Szalai Annamária fideszes parlamenti képviselõk már benyújtották. A médiatörvény módosítása alapkövetelmény az európai uniós tárgyalásokon – hangsúlyozta frakcióvezetõ.
Megakadályozzák a visszaélést
- Az ellenzéki pártok azzal, hogy korábban nem szavazták meg, súlyosan veszélyeztették az ország nemzetközi megítélését és az európai uniós csatlakozást – szögezte le Szájer József.
A politikus kitért arra is, hogy jelentõs összegektõl esik el az ország a Média 2 program keretében amiatt, hogy az európai uniós tárgyalásokon a médiával foglalkozó fejezetet eddig nem sikerült lezárni.
Szájer József kiemelte, hogy a benyújtott indítvány a médiakuratóriumok összetételére, megválasztására vonatkozó szabályokat nem tartalmazza. Érinti viszont a törvény számos érdemi részét, amelyek egyebek között a különbözõ médiumokban közölhetõ reklámokkal kapcsolatosak, illetve amelyekben az erõszakot megjelenítõ mûsorok bizonyos mértékû korlátozását javasolják.
A Fidesz frakcióvezetõje kijelentette, a szocialista párt alkotmányos jogáról mond le azzal, ha a parlament ülésérõl távol marad.
A parlamenti házszabály rögzíti, hogy egy törvény elfogadásához hány képviselõ jelenléte és milyen szavazati arány szükséges – emlékeztetett rá a törvényességet illetõen a legnagyobb kormányzópárt politikusa.
- Az ezzel kapcsolatos alkotmányjogi köntösbe bújtatott bírálatokat elfogadhatatlannak tarom- mondta.

Az MSZP a házbizottság ülése után dönt arról, milyen magatartást tanúsít a február 26-i plenáris üléssel kapcsolatban – közölte Nagy Sándor szocialista frakcióvezetõ. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy mindenképpen megakadályozzák a visszaélést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!