Belföld

2002.03.01. 17:18

A közélet ébresztõi

Szombathely (tk) – Ma Habsburg Ottó, a Pán-európai Unió elnöke látogat megyénkbe. A programot szervezõ Jövõtér Közéleti Egyesület tagjaival az egyesület célkitûzéseirõl, eddigi programjairól beszélgettünk.

Mórocz Zsolt

- Egyesületünk a millennium évében alakult azzal a céllal, hogy közéleti ismeretterjesztéssel segítse a fiatal értelmiség véleményformálását és szemléletmódbeli fejlõdését. – tájékoztat Szabó Bálint, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója, az egyesület csepregi születésû elnöke. – Európa más országaiban járva szembetûnõ, hogy mennyivel tájékozottabbak a polgárok a politika, a gazdaság, a közélet minden területén. Nekünk, magyaroknak is fontos, hogy szellemileg felkészülten, szakmailag megalapozottan várjuk az EU-csalakozást.
Az egyesület a legkülönfélébb szemléletû egyetemistákból, fiatal értelmiségiekbõl szervezõdött, ami garancia a teljes pártpolitikai semlegességre.
- Az elõadásokra, konferenciákra olyan hiteles közéleti személyiségeket igyekszünk felkérni, akik túl tudnak nõni a szûkebb pártpolitikai érdekeken – magyarázza Fahn Gábor elnökségi tag. – Meggyõzõdésünk, hogy az emberek közéleti közönyössége nagyrészt a megosztottságból fakad. Mi olyan közeget szeretnénk teremteni programjainkon, amelyben mindenki megfogalmazhatja a véleményét.
A fiatalok értelmezése szerint a „közéletiség” sokkal tágabb fogalom, mint a politikában vagy akár a gazdasági fogalmakban való jártasság. Beletartozik az emberek és az ország sorsát befolyásoló minden tényezõ a sporttól a kultúráig, a vallástól a médiáig.
- Az elsõ évben elsõsorban fõiskolás, egyetemista diákokat „céloztunk meg” rendezvényeinkkel – mondja Szabó Bálint. – 2001-ben nyitottunk a budapesti polgárok felé. Érdekes témákról jeles közéleti személyiségek fejtették ki véleményüket. Vendégünk volt szinte minden miniszter, Szabó Magda, Vágó István, Havas Henrik, Verebes István. Tavaly nyári integrációs szabadegyetemünk meghívottjai között volt Michael Lake, az EU magyarországi nagykövete, így a résztvevõk elsõ kézbõl értesülhettek az unió álláspontjáról csatlakozásunkkal kapcsolatban. Õszi sorozatunk a szakminisztériumok munkáját mutatta be. 2002-ben a társadalom minden rétegét szeretnénk megszólítani, és fórumainkkal több vidéki helyszínen is megjelenünk. Négy régióközponttal vettük fel a kapcsolatot, és elõzetes tájékozódás, helyzetfelmérés alapján a helyi igényeknek megfelelõen igyekszünk megszervezni programjainkat.

Habsburg Ottó mai látogatása egy folyamat elsõ állomása, melynek célja, hogy Szombathely és Csepreg lakosságát felrázza a kiábrándultságból, és a választások elõtt szélesítse látókörüket. A Jövõtér Egyesület vezetõinek szándék szerint számos olyan közéleti személyiséget hoznak el Vas megyébe, akik hiteles nézeteket tudnak közvetíteni politikáról, országos jelentõségû kérdésekrõl, és az egyesület reményei szerint a társadalmi összefogás fontosságát is hangsúlyozni tudják.
Habsburg Ottó csepregi elõadása pénteken délután öt órakor kezdõdik a mûvelõdési házban, Európa kapujában címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!