Belföld

2002.03.27. 17:26

Botrány a rajzversenyen

Szombathely (ki) – Maroknyi fiatal demonstrált tegnap a Derkovits iskola elõtt: a tiltakozók Fodor Gábor és dr. Hankó Faragó Miklós intézménybeli támogatása miatt gyûltek össze.

Mórocz Zsolt

Délután háromnegyed kettõkor nyolc fiatal fagyoskodik a csípõs szélben a Derkovits Gyula Általános Iskola bejárata elõtt. A demonstrációt szervezõ Fidelitas vasi elnöke, Ágh Péter arról tájékozat, hogy pontosan huszonhat fiatalt várnak az összejövetelre, ezzel is jelezvén azt, hogy már csal huszonhat nap van hátra a választások második fordulójáig. A Fidelitas egyébként azért tiltakozik, mert a két SZDSZ-es politikus kampányidõszakban vesz részt az iskolában meghirdetett rajzversenyen, sõt dr. Hankó Faragó Miklós a rendezvény védnöke.

- Lehet, hogy a tüntetés sajtótájékoztatóvá alakul – mondja Ágh Péter, aki két óra környékén konstatálja: a tiltakozók egy része az autókba húzódik vissza a képviselõk érkeztéig. Utóbb kiderül: a Fidelitas szándékosan nem akart sok fiatalt megmozgató tüntetést összehívni.
- A következõ rendezvényük helyszínéül egy óvodát választanak az SZDSZ-esek? – háborog egy fiatalember. A tiltakozók szószólója, Szakály Gábor, az „El a kezekkel a gyerekektõl” feliratú transzparens elõtt ismerteti a Fidelitas hivatalos álláspontját.
- Az utóbbi hetekben az SZDSZ és az MSZP Szombathely diákságát támadta meg – kezdi a tiltakozó szöveg ismertetését Szakály Gábor, aki késõbb arról beszél, hogy az SZDSZ politikusai az iskola alsó tagozatos diákjait azért látogatják meg, hogy rajtuk keresztül a felnõttek szavazataihoz hozzájussanak. Közben megérkezik Fodor Gábor és dr. Hankó Faragó Miklós, békésen üdvözli a demonstrálókat, a fiatalok is intelligensen visszaköszönnek a politikusoknak.

A rajzverseny megnyitója után Kovács Péternétõl, az iskola igazgatójától megtudjuk: immár harmadszor rendezik meg a Gyermekvilág elnevezésû vetélkedõt, igaz, tavaly nem volt védnöke a rendezvénynek.
- Dr. Hankó Faragó Miklóst mi kértük fel a védnökségre, és örülünk annak, hogy különdíjat ad a gyerekeknek. Dr. Hankó Faragó Miklós eddig is sokat tett az iskoláért, éppen ezért jövõre – függetlenül attól, hogy képviselõ lesz vagy sem – õ lesz a rajzverseny védnöke – mondja az igazgatónõ, aki úgy vélekedik: fontos, hogy az intézmény ne legyen se eszköze, se tárgya a kampánynak.
- A Fidesz érezhetõen vesztésre áll, és emiatt kezd ilyen kétségbeesett akciókba. Szívesen beszéltem volna a tiltakozókkal, de mire véget ért a megnyitó, már nem találtam õket – mondja a demonstrációról Fodor Gábor, aki hozzáteszi, többször keres fel iskolai vetélkedõket mindenféle politikai indíttatás nélkül.
-Egyáltalán nem érzem problémának, hogy ennek a rendezvénynek a védnöke vagyok. Az iskolákba nem való a pártpolitika, a rajzverseny megnyitóján most is gyermekkori élményekrõl, s nem politikáról beszéltünk – egészíti ki végül a szabad demokraták ügyvivõje által elmondottakat dr. Hankó Faragó Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!