Belföld

2002.03.22. 17:07

Ifjúsági fórum a demokráciáról

Szombathely (mm) – Ifjúsági fórumot tartottak tegnap a Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központ konferencia-termében. A rendezvényen – melyet az Ifjúsági Kabinet iroda elsõ ízben szervezett meg – mintegy százhúsz középiskolás gyerek vett részt.

Mórocz Zsolt

Gaál Angelika, a kabinetiroda vezetõje kifejtette: az ifjúsági fórumot ezentúl, minden tavasszal megrendezik a megyeszékhelyen. A program célja, hogy a nagybetûs életre készülõ fiatalok megismerjék a helyi, a megyei önkormányzat, valamint az Országgyûlés feladatát, mûködését, s átfogó képet kapjanak az ifjúsági és oktatási rendszerrõl.

A „Parlamentarizmus, demokrácia, önkormányzatiság” elnevezésû rendezvényen közéleti személyiségek és vasi politikusok osztották meg gondolataikat a fiatalokkal, az elõadók a szép számban megjelent középiskolások kérdéseire is válaszoltak.

Elsõként Török Gábor szólt a jelenlevõkhöz. A politológus a politika alapkérdéseirõl és lényegérõl ejtett néhány szót, majd a média szerepére is kitért. Szerinte a politikai valóság nem feltétlenül egyezik azzal, ami a médián keresztül megmutatkozik. Dr. Ipkovich György városi képviselõ a bûnözésrõl, a korrupcióról és a rendõri erõszakról fejtette ki nézeteit. A politikus úgy véli, a korrupció a demokrácia és a piacgazdaság legnagyobb rákfenéje, amely napjainkra azért harapódzott el, mert a jogszerûtlen ügyek nem kapnak kellõ nyilvánosságot. Rettegi Attila, a helyi önkormányzat oktatási bizottságának elnöke Szombathely közoktatási helyzetérõl tartott elõadást. Mint mondta, nagy eredmények tartja, hogy az elmúlt négy évben a közoktatási intézményrendszer stabil maradt a megyeszékhelyen, nagyobb átszervezésre nem került sor. A bizottság elnöke kifejtette: az oktatásügy javítása ebben a kormányzati ciklusban fontossá vált, megvalósult a tantervi korszerûsítés, és átfogó intézményfejlesztési programok kezdõdtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!