Belföld

2002.03.22. 17:04

Tovább fejlõdhet a település

\r\nVasvár (ki) – Manninger Jenõ, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára avatta fel tegnap délután a város modern szennyvíztisztító telepét. A beruházás 330 millió forintba került.

Mórocz Zsolt

Modern szennyvíztelep építésének gondolata már a kilencvenes évek elején felvetõdött. Tucatnyi terv készült a beruházásról, anyagi támogatást azonban csak 2000-ben nyert pályázaton Vasvár: a céltámogatási keretbõl 194, a területi kiegyenlítõ keretbõl 72, a vízügyi célelõirányzatból pedig 40 millió forintot kapott a város.
A költségek fennmaradó, mintegy 23 millió forintos részét az építtetõ önkormányzatok vállalták. A teljes költségbõl 21 millió forintot a régi és az új telephelyet összekötõ vezetékre költöttek. - A szennyvíztisztító telep átadásával a fejlõdés lehetõsége nyitva áll Vasvár elõtt – hangoztatta beszédében Manninger Jenõ, aki arról is szólt, hogy a beruházással régi problémája oldódott meg a térségnek.
Vasvár polgármestere, Németh Zsolt elmondta: 1966-ban ugyan megépült egy szennyvíztisztító a városban, de rövid idõn belül kiderült, hogy a rendszer sem minõségileg, sem mennyiségileg nem tudja ellátni feladatát.
- A szennyvíztisztító terveibõl pincényi anyag gyûlt össze, ám vagy az elszántság, vagy a pénz hiányzott a megépítéshez – húzta alá Németh Zsolt. Az önkormányzat 1993-94-ben készítette el a telep létesítési tervét, amelyre 1995-ben meg is kapta az engedélyt. Azóta szinte minden esztendõben pályázott a város céltámogatásra, míg végül 2000-ben Vasvár beadványa pozitív elbírálásban részesült.
- A szennyvíztisztító telep hiánya ezentúl nem hiúsíthatja meg a beruházásokat és fejlesztéseket – mondta végül a polgármester, utalva arra, hogy az infrastruktúra kiépítésével a fõút mellett ipari terület alakulhat ki a város határában.
Az ünnepség végén Manninger Jenõ avatta fel a szennyvíztisztító telepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!