Belföld

2006.01.02. 15:08

Sólyom: Elég a lejáratásból

<STRONG>Budapest (mti) – Óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektõl, és az egyéni felelõsségre hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében, a 2006-os parlamenti választások kapcsán.</STRONG>

Mórocz Zsolt

         „A felelõs ember ad magára. Megköveteli, hogy ne akarják teljesíthetetlen ígéretekkel vagy mások kárára megnyerni támogatását. (...) Én arra lennék büszke, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni. Sok jelét látom annak, hogy az embereknek elegük van abból, hogy a politikában ellenségképpel dolgoznak” – jelentette ki a köztársasági elnök a Magyar Televízió vasárnap délelõtt sugárzott adásában.
         Mint mondta, a felelõs ember reális, hosszú távú programot akar látni, s annak hiteles jelét, hogy az adott pártban lesz elszántság véghezvinni mindazt, amit ígért. Az államfõ emlékeztetett azokra az idõkre, amelyeket a faji alapon gyártott ellenség, az osztályellenség, a külsõ és a belsõ ellenség elleni küzdelem uralt. Kiemelte: a rendszerváltás utáni politika súlyos bûne, hogy nem szüntette meg ezt a módszert. Mint mondta, bízik benne, hogy megjelenik és eredményessé válik a magyar politikai életben is az a minta, amely a pozitívumokra épít.
         A köztársasági elnök hangsúlyozta: demokratikus, alkotmányos pártok versenyeznek, s nem viszi romlásba az országot, bármelyik gyõz is. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdaságpolitikában viszonylag szûk a mozgástér – ezért is van állandó zavar abban, nevezhetõ- e egyáltalán jobb vagy baloldalinak az aktuális kormányok politikája.
        Az állampolgári felelõsségrõl szólva kiemelte: „A szegénységet megszüntetni, a tisztességes anyagi gyarapodást lehetôvé tenni, a magyar kultúrát és tudományt fenntartani, a magyar nemzetet határoktól függetlenül megtartani csak úgy lehet, ha mindegyikünk lelkiismeretesen végzi a maga feladatát. Még ha nem is mindig érezzük, nagyon sok múlik rajtunk. Csak ritkán lehet a külsõ körülményekben mentséget találni arra, amit elmulasztunk. Mindenki fontos, mindenki hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen Magyarországon élni.”
        A politikai vezetõkrõl azt mondta: „Az õ feladatuk, hogy idõszerû, világos és elérhetõ célokat határozzanak meg. Nekünk pedig szükségünk van pontos tájékoztatásra, éppúgy, mint az önálló ítéletalkotásra, hogy ne lehessen olcsó reklámfogásokkal befolyásolni minket.”
        Az államfô kitért az 56-os forradalom ötvenedik és Bartók Béla születésének 125. évfordulójára, amelynek „elmélyült és méltó” megünneplését várja 2006-tól. Elismeréssel szólt a szökõár áldozatai, a bánáti és a székelyföldi árvízkárosultak iránti szolidaritásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!